spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
5.1 ° C
5.1 °
5.1 °
95 %
1.3kmh
100 %
Ned
5 °
Pon
7 °
Uto
6 °
Sri
5 °
Čet
6 °

Znate li zašto se uz kavu servira čaša vode?

- Oglasi -
- Oglasi -

U pristojnim kafićima i restoranima u mnogim europskim zemljama uobičajeno je uz šoljicu kave poslužiti čašu hladne vode.

Potrebno je vrijeme i novac da biste postali gurman. Stoga je običaj laganog ispijanja kave, ispiranja svakog gutljaja vode, potekao iz palača arapskih plemića. Tada su u 16. stoljeću Turci prihvatili ovu naviku, a od njih i Grci.

- Oglasi -

Međutim, u Zapadnoj Europi, gdje je klima hladnija, običaj posluživanja kave s vodom pojavio se mnogo kasnije, oko kraja 19. stoljeća. Smatra se da je moda za ovaj način služenja rođena u Austriji.

- Oglasi -

Dame koje su naručivale kavu, doživjele su ozbiljne poteškoće zbog kašike. Staviti je, namazanu kavom i pjenom, na rub tacne činilo se neelegantno. Stoga su kafići počeli služiti i čašu vode zajedno s kavom, u kojoj su pristaše strogog bontona mogli ispirati kašiku.

Čaša vode uz kavu se prvobitno koristila za odlaganje kašičice za kavu. Kasnije su kavedžije time htjeli pokazati kvalitet vode za pripremu kave.

To je 1873. godine postalo posebno važno jer je iste godine počeo s radom prvi vodovodni sustav grada iz planinskih izvora. Kavedžije su stoga željele pokazati da svoja pića pripremaju s kristalno čistom izvorskom vodom. Do danas se čaša vode uz kavu smatra dobrim manirom, a usvojile su ga mnoge kavane i kafići.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.