spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Afrička svinjska kuga širi se Federacijom BiH

spot_img
Video AD

Federalni ministar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Kemal Hrnjić, tijekom razgovora s premijerkom Zeničko-dobojske županije Amrom Mehmedić i ministrom za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDŽ-a Vinkom Marićem, potvrdio je da je zaraza afričke svinjske kuge otkrivena i na području Federacije Bosne i Hercegovine.

Oglasi #1

Hrnjić je istaknuo kako je još ranije ova zaraza ušla na teritorij BiH, putem farmi u Republici Srpskoj, a od prošlog tjedna prisutna je i na području FBiH, prenosi Bljesak.info.

“Nažalost, od prošlog tjedna– imali smo sumnje na nekoliko farmi u Posavskoj županiji, da je ušla u FBiH. I, evo, sa žaljenjem danas mogu konstatirati da su sumnje bile opravdane. Čak pet farmi smo analizirali, a na tri farme imamo pojavu afričke svinjske kuge”, rekao je.

Oglas #3

Radi se o virusnom oboljenju i vrlo teško će se zaustaviti napredovanje tog virusa. Najveća odgovornost je na vlasnicima farmi, koji moraju poduzeti sve preventivne mjere koje je, još prije 15-20 dana, uputilo Federalno ministarstvo.

“Moraju ih dosljedno provoditi, moraju učiniti sve da što je moguće da što više usporimo napredovanje virusa na druge farme. Bit će vrlo teško, očkujem da je to jedan novi izazov u FBiH, koji nas očekuje u Posavskoj županiji. Ali, naš najveći proizvođač svinja mislim da je Zapadno-hercegovačka županija, tako će biti jako teško napredovanje virusa”, upozorava ministar Hrnjić.

Situacija je, napominje, već eskalirala u susjednoj Hrvatskoj pa predstoji borba i na području FBiH.

“Očekujemo poteze sa državnog nivoa. Prije svega, od Vijeća ministara BiH i Agencije za veterinarstvo BiH. Očekujem i njihove konkretne korake pa ćemo vidjeti kako ćemo dalje postupati”, najavio je Hrnjić.

Na pitanje da li će biti donesena zabrana o organiziranju stočnih tržnica, ministar Hrnjić je istaknuo kako je, prema njegovom mišljenju, “već danas to trebalo napraviti i zabraniti.” Očekuje, dodao je, stav struke, ali stav federalnog ministarstva je jasan – “da se zabrani kretanje tih životinja; da se zabrani ulazak na te farme i da se zabrani bilo kakvo miješanje između takvih farmi.”

Treba, dodaje, poduzeti sve da se spriječi prijenos virusa, koji “nije opasan po čovjeka, ali je vrlo poguban za životinje” te da može napraviti velike šteta u proizvodnji svinja.

Oglas Dno #1

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.