spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
19.7 ° C
19.7 °
19.7 °
73 %
2.5kmh
100 %
Pon
18 °
Uto
18 °
Sri
21 °
Čet
21 °
Pet
22 °

Agencija za bankarstvo FBiH preuzima upravljanje Sberbankom

- Oglasi -
- Oglasi -

Agencija za bankarstvo FBiH održala je izvanrednu press-konferenciju na kojoj je priopćeno da građani – korisnici Sberbank BH nemaju razloga za brigu jer ruskog elementa u ovoj banci u BiH više nema te da Agencija preuzima upravljanje ovom bankom.

– Mi smo procijenili da dalje čekanje može dovesti u rizik ovu banku u BiH koja odlično posluje i željeli smo otkloniti svaku vrstu rizika po banku. Ovo radimo da zaštitimo depozite. Vanjski rizik koji je postojao je na ovaj način otklonjen. Nemamo prijetnji sankcija po banku, nemamo prijetnju ukidanja iz SWIFT-a – kazao je direktor Agencije Jasmin Mahmuzić.

Naglasio je da su svi depoziti građana osigurani i sigurni te je pozvao građane da imaju vjeru u sustav, prenosi Avaz.

– Molimo deponente da imaju razumijevanja i vjeruju da je banka stabilna. Postoji fizičko ograničenje za svaki depozit, treba vremena da svako dobije novac. Dakle stvara se u tom slučaju nepotrebna panika i osjećaj da se nešto događa, kada vidite veliki red ljudi – rekao je Mahmuzić.

Istakao je da zbivanja u Ukrajini ne mogu negativno utjecati na Sberbank BH. Dodao je da postoji mogućnost da se naloži banci da se proda dionice i da je preuzme netko tko reputacijski ne može stvoriti rizik po poslovanje banke.

Mahmuzić je kazao da će Agencije za bankarstvo FBiH uraditi sve da se sačuva stabilnost bankarskog sektora i interes BiH./HMS/

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE