spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Austrijski inspektori kreću u kontrolu bh. “radnika”

- Oglasi -

U BiH više nisu najtraženija zanimanja u IT sektoru, nego u sektoru građevine i uslužnih djelatnosti, poručio je Dominik Raškaj, marketing i PR menadžer portala boljiposao.com, prenose Nezavisne. Najveći broj bosanskohercegovačkih građana trenutačno odlazi u Sloveniju, Njemačku, Austriju pa onda u Hrvatsku, u kojoj također nedostaje radnika, ali situacija s dobivanjem dozvola je kompliciranija nego u drugim europskim zemaljama.

- Oglasi -

– Hrvatska ove godine nije najtraženija među bh. građanima. Takva situacija je iz više razloga. Veliku ulogu igra situacija s inflacijom. Bilježimo i blagi pad kada je riječ o turističkoj sezoni u Hrvatskoj, što utječe i na odlazak naših radnika u tu zemlju. U RH postoji i problem kada je riječ o izdavanju radnih dozvola, čeka se i do devet, deset mjeseci – objasnio je Raškaj. Mišljenja je da je to iskoristila Slovenija koja svoje dozvole rješava u najkraćem mogućem roku, najkasnije za mjesec dana, a općenito traje oko 15, 20 dana. – Najveći broj bh. građana trenutačno odlazi u Sloveniju, Njemačku, Austriju, pa onda u Hrvatsku. Kada je riječ o najtraženijim zanimanjima, Hrvatskoj trenutačno nedostaje 20.000 građevinskih radnika koji bi radili na obnovi od potresa. To je uistinu velik broj. Imamo i radnike koji ne žele raditi i primaju socijalnu pomoć u Austriji i Njemačkoj.

A najnovija informacija koja dolazi iz Austrije je da oni kreću u detaljnu provjeru tih ljudi koji primaju socijalnu pomoć, koji su sposobni za rad, a koji ne žele prihvatiti posao koji im se nudi – naglasio je Raškaj. Prošle godine u BiH su najtraženiji radnici bili u IT sektoru. – Međutim, došlo je do pada potražnje u IT sektoru pa gotovo i nemamo oglasa ove sezone za IT. Ono čega smo se najviše bojali jest da će se val otkaza iz Amerike preliti na Europu i BiH. Trenutačno su u BiH najtraženija zanimanja u građevinskom sektoru, nedostaje onih u uslužnim djelatnostima – trgovini, ali isto tako zbog turističke sezone u Hercegovini nedostaju radnici i u sektoru hotelijerstva, u ugostiteljskim objektima… – istaknuo je.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.