spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
2 ° C
2 °
2 °
87 %
2kmh
100 %
Uto
3 °
Sri
7 °
Čet
8 °
Pet
8 °
Sub
7 °

BORBA ZA PRAVA RADNIKA: U BiH osnovana udruga “Radnički pokret”, cilj je zaštita od poslodavaca

- Oglasi -

U Bosni i Hercegovini je registrirana udruga građana “Radnički pokret”, koje za cilj ima zaštitu radnika i njihovih prava. Udruga je nastala kao potreba za djelovanjem s ciljem zaštite radnika, a nakon što se i sama Facebook grupa u kojoj radnici traže pomoć, ispostavila korisnom.

“Krajnje je vrijeme da se stane u kraj oduzimanju i izrabljivanju radnika, radnih prava, radu od 48 sati tjedno s jednim slobodnim danom, s isparčanim godišnjim odmorom, oduzimanju godišnjeg odmora, računanju neradnih dana u godišnji odmor, kuvertama koje poslodavac isto tako oduzme kada odemo na bolovanje, a nekima i kada odu na godišnji odmor, fizičkom i psihičkom izrabljivanju”, objavljeno je iz udruge. Predsjednik udruge je Dražan Pejaković, koji je ranije kazao da je cilj ostvarivanje prava i povećanje standarda radnika. “Ništa gore za radnika ne postoji nego kada se za svoja prava mora boriti sam, kada nema novca da plati odvjetnika da ga posavjetuje ili da ga zastupa na sudu. Radnik više nije sam, udruga ‘Radnički Pokret’ počinje sa radom, registrirana je, i sve ostale pravne stvari će biti regulirane u par dana, kao i pristup udruzi putem uličnih akcija. Svaki član će imati besplatnu pravnu podršku od strane udruženja, gdje sa timom iz pravne službe tražimo najbrže i najpovoljnije rješenje za radnike”, navedeno je.

Kako ističu iz udruge, u interesu im je da se prava radnika poštuju, a da će kao krajnju nuždu, u nedostatku dogovora, pokretati tužbe protiv poslodavaca. “Pregovori sa poslodavcima, sklapanje tužbi, pravno zastupanje, pravno savjetovanje, borba za bolji položaj svih radnika naše zemlje je samo dio onoga što ćemo zajedno da napravimo. Jer upamtite jedno prava se ne dobijaju, prava se osvajaju. Reci STOP robovlasničkom sustavu i izrabljivanju radnika. Nemoj biti rob”, poručeno je.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.