spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
vedro
1.8 ° C
2 °
1.7 °
80 %
1kmh
0 %
Ned
14 °
Pon
18 °
Uto
9 °
Sri
5 °
Čet
6 °

BRZA CESTA KROZ VITEZ: Ceste FBiH objavile što je preostalo do početka radova

Slider

Viteški.ba je ekskluzivno 23. studenoga objavio kako je Javno poduzeće Ceste Federacije Bosne i Hercegovine donijelo Odluku o dodjeli ugovora za nabavku radova na izgradnji brze ceste Lašva- Nević Polje, prolaz kroz poslovnu zonu Vitez i to grupi ponuđača Hering d.d. Široki Brijeg i Trgošped d.o.o. Kakanj s ukupnom vrijednosti radova u iznosu od 32 251 050 KM uključujući PDV.

U skladu sa zaključcima i Odlukom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine sa 194. sjednice  održane 10.10.2019. godine, JP Ceste FBiH preuzelo je implementaciju dijela brze ceste Lašva –Nević Polje (Lot 4), Prolaz kroz poslovnu zonu Vitez, ukupne dužine 4243 m.

U prosincu 2019. godine od JP Autoceste FBiH preuzeta je projektna dokumentacija  na osnovu koje su poduzete aktivnosti dalje implementacije. Projektom je predviđena izgradnja glavne prometnice sa četiri trake i paralelne dvotračne sevisne prometnice sa ukupno pet kružnih raskrižja.

Postupci javne nabavke radova i usluga nadzora su provedeni i donesene odluke o dodjeli ugovora. Početak radova ovisi o okončanju postupka eksproprijacije koji vodi Općina Vitez i pribavljanju građevinske dozvole, na čemu se, kako doznajemo intenzivno radi.

Planirana vrijednost izgradnje i eksproprijacije je 34 milijuna KM.

Ova brza cesta je dio međunarodne rute E-761 Bihać – Jajce – Travnik – Lašva – spoj na koridor Vc te bi u budućnosti trebala da poveže središnja područja BiH sa autocestom na koridoru Vc. Naime, na području središnje Bosne promet je u velikoj ekspanziji i postojeće magistralne ceste su među najopterećenijim prometnicama gdje poseban problem predstavlja njihov prolazak kroz naseljena područja sa ograničenjima ispod 30 km/h i nivoom usluge F.

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.