spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
14.4 ° C
14.4 °
14.4 °
97 %
2.1kmh
100 %
Pon
18 °
Uto
21 °
Sri
19 °
Čet
20 °
Pet
15 °

Cijene građevinskog materijala značajno porasle

- Oglasi -
- Oglasi -

Građevinski materijal u svijetu, pa i u našoj zemlji, u proteklom periodu drastično je poskupio. Neka poskupljenja su manja, ali ima i proizvoda za koje je cijena porasla i do 80 posto.

“Cijene željeza i proizvoda iz ove grupe, naprimjer, više su za 60-80 posto u ovom trenutku, što je zaista drastičan skok, a poskupjeli su i drugi građevinski materijali, kao što su izolacijski materijali, žičane armature i slično”, kazala je Enisa Kadić, voditeljica Centra za analizu i informatiku pri Gospodarskoj komori Federacije BiH.

- Oglasi -

Da je sve poskupjelo potvrdio je za Klix.ba i Edhem Šabić iz sarajevske firme Caparol, koja je dobavljač građevinskog materijala. Šabić kaže i kako je kod njih najviše poskupio stiropor – za više od 50 posto, i to u roku od dva do tri mjeseca.

- Oglasi -

“Boje i lakovi kod nas su poskupjeli za oko pet posto, ali su epoksidne smole poskupjele za oko 50 posto. Uprkos ovim poskupljenjima, mi nismo zabilježili pad prodaje, jer je dosta vakuuma napravljeno ranije, u prošloj godini zbog korone, a i zima je iza nas, tako da firme sada nadoknađuju ono što su propustile. Još jedan problem s kojim se suočavamo je nestašica materijala, tako da smo svi mi koji kupujemo sirovine sretni da ih uopće možemo kupiti, pa i ne pitamo mnogo za cijenu. Do nestašice je došlo zbog svjetske globalne krize koja je splet više nepovoljnih okolnosti, pa i zbog prošlogodišnje hladne zime u Teksasu, kada su američke rafinerije bile obustavile proizvodnju”, kazao je Šabić.

Kao neke od razloga za poskupljenje i nestašicu materijala Šabić je naveo i svjetsku krizu s brodarima, a složni su i on i Kadić da je možda i najveći razlog, osim pandemije, “rat” koji se vodi između Kine i Amerike, a koji se reflektira na industriju cijelog svijeta.

“U prvi mah naši građevinari su se, zahvaljujući nekim zalihama koje su imali ili kod sebe ili kod svojih dobavljača, dobro nosili s ovim poskupljenjima, ali u narednom periodu će sigurno osjetiti posljedice, dok se situacija ne promijeni. U narednom periodu će sigurno i cijene radova morati ići prema gore, a neizvjesno je i šta nas čeka do kraja godine. Sve zavisi od događanja i kretanja na svjetskom tržištu”, istakla je Kadić.

Iz firme Ganija, koja se bavi prodajom građevinskog materijala, potvrdili su kako su i kod njih cijene rasle u proteklih mjesec ili dva te kako bilježe pad prodaje materijala.

“Čekaju svi da se cijene vrate na staro. Događalo se ovo i ranije, ali je kratko trajalo. Sada je sve neizvjesno, tako da nemamo nikakvu predstavu o tome do kada će ovi poremećaji na tržištu trajati”, kazali su iz firme Ganija.

Jasmin Bučo iz kompanije Euro-Asfalt kaže kako je cijena građevinskog čelika povećana za čak 70 posto.

“Cijene plastičnih materijala (cijevi i slično) porasle su između 30 i 40 posto, a eksploziv za miniranje skuplji je za 30 posto. Lančano, cijena proizvodnje veća je za 30 posto. S obzirom na to da materijal u kompletnoj cijeni sudjeluje sa oko 60 posto, možemo reći da je cijena finalnog proizvoda u prosjeku veća za 15-20 posto, ovisno o tome govorimo li o objektima visokogradnje ili niskogradnje”, kazao je Bučo za Klix.ba.

Promjene cijena su, kako su kazali iz jedne građevinske firme iz Laktaša, sastavni dio poslovanja, ali oni, kako kažu, ulažu ozbiljne napore da projekte izvode racionalno i efikasno.

“Kad su fluktuacije cijena veće i u dužem vremenskom periodu, teže je pozitivno poslovati. Napominjemo da se u slučaju poskupljenja radi o potrebi da i drugi gospodarski subjekti posluju pozitivno, jer smo zavisni jedni od drugih. Ovo nas dovodi do potrebe sistemskog reagiranja u nekom trenutku radi zaštite ukupnog gospodarstva”, poručili su iz ove firme.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img
IzvorKlix.ba

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.