spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
1.4 ° C
1.4 °
1.4 °
81 %
1.4kmh
98 %
Ned
1 °
Pon
5 °
Uto
4 °
Sri
6 °
Čet
5 °

Do 2027. ugostiteljstvu će nedostajati 8000 radnika, pokrenut novi program

- Oglasi -

Potraga za radnicima pojedinim poslodavcima u BiH postala je sve teža. Gotovo da nema djelatnosti koja nije u problemima. Najteža je situacija bila u građevini, a u prilog tomu ide i činjenica kako je sve više radnika iz Nepala, Bangladeša, Turske… Ništa bolje nije ni u turizmu, trgovini, pa i prometu. Uz navedena zanimanja, na listi najtraženijih za 2022. bili su šivač, bravar, zavarivač, call-centar operater, kuhar, zidar, CNC operater, stolar, tesar… Što nas očekuje i hoće li poslodavci imati više sreće u potrazi za radnicima ove nego 2022. godine, teško je sa sigurnošću prognozirati.

No, već sada su poslodavci, potvrdilo je i istraživanje “Unapređenje istraživanja tržišta rada”, spremni ulagati u kadar koji im je potreban. U kontekstu mogućnosti pružanja podrške organiziranju praktične nastave, 517 poslodavaca ili 37 posto od ukupno anketiranih izjavilo je da može i da je spremno primiti učenike ili studente na praktičnu nastavu, najvećim dijelom za sljedeća zanimanja: prodavač/trgovac, konobar, kuhar, šivač, bravar, zavarivač, CNC operater, automehaničar, krojač, obućar, stolar, zidar, strojarski tehničar, električar, ekonomist, strojarski inženjer i programer. Anketa je pokazala i da gotovo 70 posto anketiranih poslodavaca procjenjuje ili planira rast obujma poslovanja (proizvodnje, prodaje i usluga) i rast financijskog rezultata u ovoj godini, što ukazuje na optimizam tj. očekivanje i nadanje poslodavaca za poboljšanje poslovnog ambijenta. Povećanje plaća radnicima u 2023. godini prognozira 936 ili 68 posto anketiranih poslodavaca, uglavnom u iznosu do 10 posto. Za zanimanja s fakultetskim obrazovanjem najveća potražnja, prema prognozama poslodavaca, bit će iskazana za radnicima iz IT sektora (inženjeri elektrotehnike, inženjeri sustava, programeri, IT developeri i dr.), zatim ekonomistima, magistrima farmacije te strojarskim i građevinskim inženjerima. Koliko je stanje na tržištu rada u BiH ozbiljno, najbolje govore procjene da će do 2027. samo u ugostiteljstvu nedostajati 8000 radnika. Kako bi riješila taj problem, vlada SAD-a, putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), pokrenula je Profi program obuka na radnom mjestu s 11 hotela i restorana iz Sarajeva i s Jahorine za brže integriranje novih, profesionalno obučenih radnika u sektoru turizma i ugostiteljstva. – Pokrećemo inovativnu i proaktivnu inicijativu za razvoj radne snage, motivaciju i zadržavanje radnika.

Očekujemo da će se uskoro i banjolučka regija priključiti realizaciji ovog programa, a druga turistička središta, poput Mostara, Trebinja, Bihaća i Neuma, pridružit će se programu u iduće dvije godine – izjavio je ravnatelj Ureda za ekonomski razvoj USAID u BiH Karl Wurster. Koordinatori navedenog programa su gospodarske komore FBiH i RS-a. – Profi program je smjernica cjeloživotnog učenja. Ne sumnjam da će rezultati programa biti vidljivi brzo. Imat ćemo kandidate koji u ugostiteljstvo ulaze bez iskustva, ali i one koji imaju iskustvo te one kandidate koji će se obučavati za visoke menadžerske pozicije u restoranima i hotelima – rekao je predsjednik Gospodarske komore FBiH Marko Šantić. Uime Gospodarske komore RS-a Dragana Šobot ocijenila je vrlo kvalitetnim Profi program koji će doprinijeti razvoju radne snage, koja je ključna u razvitku ugostiteljstva. Program obuke pohađat će nekvalificirane, kvalificirane, profesionalno i tehnički osposobljene osobe kako bi dosegnule kompetencije unutar discipline koju su same odabrale. Hoće li i koliko ovaj program pomoći ugostiteljima, ostaje vidjeti, no pokaže li se uspješnim, sigurno je dobar recept i za druga zanimanja za koja se traži radnik više.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.