spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Dolar dosegnuo najvišu razinu u 20 godina, evo kako se drži euro

- Oglasi -

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura potonula 2,2 posto, na 1,0550 dolara. U jednom je trenutku zaronila na 1,0470 dolara, najnižu razinu u više od pet godina.

Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla četvrti tjedan zaredom, pa je u jednom trenutku dosegnula najvišu razinu u 20 godina jer je sve jasnije da će američki Fed agresivno zaoštriti monetarnu politiku kako bi suzbio inflaciju.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skočio je prošloga tjedna 1,75 posto, na 102,94 boda, a u jednom je trenutku dosegnuo i 103,93 boda, najvišu razinu od 2002. godine.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao 0,9 posto, na 129,70 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura potonula 2,2 posto, na 1,0550 dolara. U jednom je trenutku zaronila na 1,0470 dolara, najnižu razinu u više od pet godina.

U cijelom travnju dolar je prema košarici valuta ojačao 4,8 posto, što je njegov najveći mjesečni dobitak od početka 2015. godine.

To je posljedica signala iz američke središnje banke da će agresivno zaoštriti monetarnu politiku kako bi suzbila inflaciju, koja se kreće na najvišim razinama u više od 40 godina.

Fed je na sjednici u ožujku povećao kamatne stope po prvi put od 2018. godine, za 0,25 postotnih bodova, a već u svibnju vjerojatno će ih povećati za daljnjih 0,50 postotnih bodova i najaviti plan za smanjenje goleme bilance.

Dio analitičara očekuje da će Fed za 0,50 postotnih bodova povećati kamatne stope i na sjednicama u lipnju te srpnju.

Na tržištu novca sada se procjenjuje da će kamata na Fedove fondove do kraja godine dosegnuti 2,83 posto, sa sadašnjih 0,33 posto.

Euro prema dolaru u travnju pao više od 4 posto

S druge strane, japanska središnja banka još će neko vrijeme voditi popustljivu monetarnu politiku kako bi podržala oporavak gospodarstva, unatoč jačanju inflacijskih pritisaka.

Zbog toga je tečaj dolara prema jenu prošloga tjedna u jednom trenutku skočio na 131,24 jena, novu najvišu razinu u 20 godina.

Cijena eura prema dolaru skliznula je, pak, na najniže razine u pet godina. Europska je valuta pod pritiskom od početka ruske invazije na Ukrajinu jer su ulagači zabrinuti zbog energetske sigurnosti Europe, visoke inflacije i usporavanja rasta gospodarstva.

Tečaj eura prema dolaru pao je u travnju 4,5 posto, što je njegov najveći mjesečni gubitak od siječnja 2015. godine.

Podršku dolaru, koji slovi za sigurno utočište kapitala u nesigurna vremena, pruža i pad svjetskih burzi četiri tjedna zaredom. Burze su pod pritiskom jer je razdoblje jeftinog novca završeno, s obzirom da središnje banke počinju povećavati kamatne stope, ali i da se oporavak najvećih svjetskih gospodarstava usporava.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.