spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
vedro
33.2 ° C
33.2 °
33.2 °
40 %
3kmh
0 %
Uto
32 °
Sri
35 °
Čet
33 °
Pet
34 °
Sub
28 °
spot_imgspot_img

EBRD usvojila novu strategiju za BiH: Prioriteti digitalizacija, infrastruktura, dekarbonizacija

- Oglasi -
- Oglasi -

Upravni odbor Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) odobrio je novu državnu strategiju za Bosnu i Hercegovinu koja će definirati ulaganja banke u zemlji za period 2022-2027.

Strateški prioriteti EBRD-a će biti jačanje uloge privatnog sektora, uključujući jačanje vještina i digitalizaciju; otklanjanje ključnih nedostatke u infrastrukturi, nastojati poboljšati upravljanje i daljnju regionalnu integraciju; te podržati energetsku diverzifikaciju prestanka korištenja ugljena i promocija prjelaza na niskougljični razvoj.

- Oglasi -

Strategija je odobrena nekoliko dana prije planiranog posjeta potpredsjednika EBRD-a za politiku i partnerstva Mark Bowmana, koji će 11. i 12. travnja boraviti u Sarajevu kako bi razgovarao o njenoj provedbi s vlastima.

- Oglasi -

,,Kao i uvijek EBRD ostaje posvećena Bosni i Hercegovini. Posljednjih 25 godina ulagali smo u vodeće projekte poput koridora Vc, u komunalnu infrastrukturu i u privatna poduzeća. S obzirom da je pet bosanskohercegovačkih gradova već u našem uspješnom programu Zeleni gradovi, drago mi je što ću tijekom moje posjete potpisati nove ugovore o ulaganjima za potporu zelenijim općinskim uslugama i javnom prijevozu u Županiji Sarajevo i Distriktu Brčko”, rekao je Bowman.

Banka je počela ulagati u BiH prije 25 godina, s prvim ulaganjem 1996. godine, neposredno nakon završetka rata, pomažući hitnu obnovu elektroenergetskih i telekomunikacijskih mreža. Od 1996. godine EBRD je uložila više od 2,83 milijarde eura za 200 projekata u zemlji.

Samo ulaganja u 2020. i 2021. premašila su 300 milijuna eura. Isplata preuzetih sredstava nije se usporila ni tijekom pandemije, dosegnuvši 190 milijuna eura u 2021. i pokazujući da se projekti EBRD-a odobreni ranijih godina uspješno implementiraju.

U 2022. godini EBRD je spremna povećati svoju potporu infrastrukturi BiH, zelenijim gradovima i boljim općinskim uslugama za građane, kao i za energetsku efikasnost u javnim i privatnim
zgradama. Osim toga, spremna je povećati i potporu za kreditne linije lokalnim bankama u potpori ženama poduzetnicama te digitalnoj spremnosti i konkurentnosti malih i srednjih poduzeća.

U narednim danima banka će također potpisati ugovor o financiranju s lokalnim operatorom prijenosnog sustava Transco, za jačanje mrežne povezanosti i spremnosti za širenje obnovljivih izvora energije, priopćeno je iz EBRD-a.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE