spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
0.3 ° C
0.3 °
0.3 °
88 %
1.3kmh
92 %
Pon
-0 °
Uto
3 °
Sri
7 °
Čet
7 °
Pet
4 °

Ekonomisti očekuju pad cijena nafte u BiH, poznato i koliko

- Oglasi -

Trend rasta cijena nafte na svjetskim tržištima, do kojeg je došlo kako zbog situacije u Kini, tako i u Rusiji i Ukrajini, još se nije odrazio na situaciju u BiH. Uvoznici nafte tvrde da do rasta ne bi trebalo doći u skorije vrijeme, dok ekonomisti navode da bi trebalo čak da uslijedi pad cijena ovog energenta, i to do oko 30 posto.

Ekonomista Saša Stevanović je za “Nezavisne novine” rekao kako je rat u Ukrajini doveo do rasta cijene energenata i geopolitičkih rizika i nesigurnosti te da, kako je došlo do rasta cijena energenata došlo je i do inflacije i inflatornih očekivanja.

,,Centralne banke idu u pravcu da pokušavaju da obuzdaju inflatorna očekivanja, koja će se dogoditi podizanjem referentnih kamatnih stopa, što će dovesti do recesije, a u recesiji će biti manja potražnja za naftom te očekujem drastične korekcije cijena nafte”, rekao je Stevanović, dodajući da bi ta korekcija mogla ići i do 30 posto i to u narednih tri do šest mjeseci.

,,U ovom periodu očekujem korekciju i vidim naftu na oko 60 ili 70 dolara po barelu”, kazao je Stevanović za “Nezavisne”.

Kako je rekao Admir Čavalić, ekonomski analitičar, prethodno je na svjetskom tržištu došlo do pada cijena, ali domaća ponuda nije reagirala na to.

,,Vjerojatno neće doći do značajnijeg rasta cijena nafte i naftnih derivata u BiH. Istina, mi najvećim dijelom zavisimo od svjetskih distributera i naših veletrgovaca, međutim za sada ništa ne ukazuje na to da će doći do znatnog rasta cijena”, rekao je Čavalić.

Dodao je da ne očekuje da će se na svjetskom tržištu ova kriza nastaviti.

,,OPEK je reagirao u vezi s EU i njenim potezima, ali mislim da su to sve kratkoročne krize”, naveo je Čavalić, dodajući da je realnije očekivati da ako dođe do pada cijena na svjetskom tržištu, kod nas cijena padne za oko 10 do 20 feninga maksimalno.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.