spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
5.6 ° C
5.6 °
5.6 °
99 %
1.5kmh
100 %
Sub
8 °
Ned
15 °
Pon
16 °
Uto
18 °
Sri
17 °

EKSKLUZIVNO: Poznata sudbina kupovine Vitezita i stečajnog postupka

spot_img

Još u veljači tekuće godine viteski.ba je prenio ekskluzivno kako je poznati hrvatski gospodarstvenik Zvonko Zubak na javnoj licitaciji i prodaji odabran kao kupac dijela imovine bivšeg industrijskog giganta, a danas pokradenog gubitaša u stečaju, Poslovnog sustava Vitezit.

Vijest je Središnja Bosna, ali i cjelokupna javnost u BiH i Republici Hrvatskoj primila uz oprečna mišljenja. Jednima je ponudila nadu u oporavak, barem djelomični Vitezita i bh. gospodarstva, dok su drugi, poučeni negativnim iskustvima odabir kupca komentirali, u najmanju ruku s oprezom. Davali su negativne prognoze oko konačnog ulaska Zubaka u posjed, a još negativnije kada je u pitanje najavljeno višemilijunsko ulaganje u Vitezit.

Napominjemo, Zubak je tada za viteški.ba kazao kako u roku od 18 mjeseci želi uložiti 65 milijuna eura u Vitezit u kojemu bi, prema Zubaku bilo uposleno oko 500 osoba.

IZNOS NIJE UPLAĆEN- PROPAO POKUŠAJ PRODAJE

I tako, sedam mjeseci trajala je saga oko uplate novca i ulaska u posjed novog kupca, a ono što viteški.ba doznaje od aktera ovoga procesa je kako su s početkom listopada istekli svi rokovi za uplatu više od 10,5 milijuna KM te kako je prodaja Vitezita u stečaju negativno okončana, barem za sada.

Kako Zubak nije uplatio predviđeni i dogovoreni iznos, nego samo nešto više od 10% iznosa kroz stečajni postupak trazit će se novi kupac putem ponovljenog javnog poziva i nove javne prodaje imovine poduzeća.

S ovim se ugasila još jedna nada radnika Vitezita, ali i bivših radnika koji su priželjkivali prodaju kojom bi naplatili potraživanja, u prvom redu ona za mirovinsko osiguranje. Također, ugasila se nada i ostale optimistične javnosti koja se nadala revitalizaciji Vitezita s konačnim otvaranjem novih i kvalitetnih radnih mjesta.

Ostaje očekivati i tražiti od svih dionika, veću angažiranosti i odgovornost za ovaj proces koji, za Vitez nije tek jedan običan proces nego slučaj koji će, sigurno je, odrediti i budućnost Viteza i bh. gospodarstva, a posebno namjenske industrije.

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.