spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
-4.4 ° C
-4.4 °
-4.4 °
96 %
1.7kmh
94 %
Pon
-3 °
Uto
0 °
Sri
4 °
Čet
4 °
Pet
3 °

Evo kolike su plaće u Njemačkoj. Postoji razlika radite li na istoku ili zapadu zemlje

- Oglasi -

Radnici u bivšoj istočnoj Njemačkoj u prosjeku zarađuju stotine eura mjesečno manje nego njihove kolege na zapadu zemlje, iako je prošlo tri desetljeća od ujedinjenja Njemačke, pokazuje službena statistika.

 

Bruto zarada za zaposlene u punom radnom vremenu u zapadnim saveznim državama i Berlinu, isključujući posebna plaćanja iznad normalne plaće zaposlenika, u prosjeku je iznosila 4.237 eura mjesečno u trećem kvartalu 2021. U pet istočnih njemačkih država ta brojka je 3.442 eura.

Stranka Ljevica, koja je i zatražila objavu podataka, založila se za to da plaće u cijeloj zemlji do 2025. budu jednake, što bi se dogodilo čak 35 godina poslije ujedinjenja dvaju dijelova Njemačke, razdvojenih nakon Drugog svjetskog rata.

“U svakoj istočnoj njemačkoj saveznoj državi ljudi zarađuju manje nego u bilo kojoj zapadnoj”, kazao je čelnik parlamentarne skupine Ljevice Dietmar Bartsch.

“Razlika u plaći još uvijek je velika, malo manje od 900 eura…jednaka plaća za jednaki rad, to je ono što će smanjiti opravdane frustracije”, rekao je Bartsch.

Podaci pokazuju značajne razlike, ne samo između regija, nego i između sektora te također između žena i muškaraca.

Fenix-magazin/IM/Hina

- Oglasi -
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.