spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
5.2 ° C
5.2 °
5.2 °
89 %
2kmh
100 %
Sub
5 °
Ned
5 °
Pon
7 °
Uto
6 °
Sri
4 °

FBiH konačno ima domaću banku u top 3 banke

- Oglasi -

Federacija BiH konačno ima domaću banku koja je u top 3 najveće banke u ovom entitetu.

- Oglasi -

Biznis.info podsjeća, domaćim bankarskim sektorom dosad su dominirale banke sa stranim kapitalom.

Naravno, pri tome ne treba osuđivati strane banke, jer su one svojim prisustvom godinama osiguravale sigurnost i likvidnost domaćeg bankarskog tržišta, te bile potpora građanima, gospodarstvu i državnim institucijama”, a to su i danas i svakako će biti i u budućnosti.

- Oglasi -

No, činjenica je da su domaće banke uglavnom igrale marginalnu ulogu.   

- Oglasi -

To se sada mijenja jer je jedna domaća grupacija došla na visoko treće mjesto po u ukupnoj aktivi, što je osnovno mjerilo kojim se mjeri veličina jedne banke.

Riječ je o ASA grupaciji, koja je na ovu poziciju došla preuzimanjem Sberbanke.

Trenutno ova grupacija praktično ima dvije povezane banke. Jedna je ASA Banka d.d. Sarajevo koja ima aktivu od oko 1,2 milijarde KM i udio na tržištu od 4,6 posto.

Druga je ASA Banka Naša i snažna d.d. Sarajevo, što je praktično bivša Sberbanka Sarajevo, koja danas ima aktivu od preko 1,6 milijardi KM, odnosno 6,2 posto udjela na tržištu.

To znači da ove dvije banke trenutno imaju aktivu od 2,8 milijardi KM odnosno udio od 10,8 posto na tržištu FBiH. Više od toga imaju smo UniCredit Bank i Raiffeisen Bank.

Kada je riječ o ukupnim kreditima, dvije ASA banke drže 10 posto tržišta, a po depozitima 11,4 posto.

Važno je naglasiti da su sve banke u FBiH – njih 14 – u prvoj polovini ove godine poslovale pozitivno te da ostvaruju dobre rezultate.

U prvoj polovini ove godine sve banke zajedno su imale dobit od 175,1 milijun KM, što je za 24,4 milijuna KM više u odnosu na prethodnu godinu.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.