spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
3.7 ° C
3.7 °
3.7 °
99 %
0.4kmh
100 %
Pet
8 °
Sub
10 °
Ned
9 °
Pon
13 °
Uto
11 °

Hoće li poljoprivrednici odustajati: Jesenja sjetva u BiH bit će 200 posto skuplja u odnosu na onu iz 2021.

- Oglasi -
- Oglasi -

Nakon suše koja je imala katastrofalne posljedice na poljoprivredu u Bosni i Hercegovini i daleko manje prinose od planiranih, početkom listopada slijedi jesenja sjetva. Nažalost, poljoprivrednike čekaju neuporedivo veće cijene goriva, đubriva, sjemena…, u odnosu na isti period prošle godine.

,,Cijene za sve one elemente koji ulaze u proizvodnju žitarica, prije svega pšenice pa i ječma, veće su za 200 posto u odnosu na jesenju sjetvu iz 2021. godine. Zato bi trebali reagirati niži nivoi vlasti, županije i općine kako bi pomogli poljoprivrednim proizvođačima. Zasad imamo samo puka obećanja”, kaže za Faktor Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH.

- Oglasi -

Vlada FBiH je za 2022. godinu za oblast poljoprivrede izdvojila rekordnih 106 milijuna KM, 19 milijuna više u odnosu na prošlu godinu. Jedan dio bit će utrošen i za jesenju sjetvu, ali je neophodno da i drugi nivoi vlasti pomognu poljoprivrednicima u prozvodnji hrane u ovim kriznim vremenima. U suprotnom pitanje koliko će se poljoprivrednika nakon slabog uroda od proljetne sjetve upustiti u novu avanturu.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.