spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
-2 ° C
-2 °
-2 °
91 %
0.6kmh
96 %
Ned
1 °
Pon
5 °
Uto
3 °
Sri
6 °
Čet
6 °

Informacije iz BH Telecoma: “Ove smo godine donirali 1.840.093,00 KM

- Oglasi -

Skupština Dioničkog društva BH Telecoma je na svojoj 72. (vanrednoj) sjednici, održanoj 20. prosinca, donijela Odluku o odobrenju odluke Nadzornog odbora o dodjeli donacija BH Telecoma pravnim osobama u 2022. godini. Donacije su dodijeljene na osnovu odluke o visini ukupnog iznosa donacija pravnim osobama iz ostvarene dobiti BH Telecoma u 2020. i 2021. godini, a u skladu sa važećom Metodologijom za raspodjelu sredstava i vrednovanje kriterija za dodjelu donacija u Dioničkom društvu BH Telecom.

Ukupan iznos dodijeljenih donacija iznosi 1.840.093 KM, a raspoređen je na ukupno 293 pravne osobe. Među dobitnicima donacija je 97 osnovnih škola, 59 srednjih škola, 112 udruženja, odnosno organizacija, te 18 kuhinja i sedam sportskih klubova. Inače, predmet provedenog Javnog oglasa za dodjelu donacija BH Telecoma u ovoj godini je bila podrška financiranju ili sufinanciranju programa, projekata ili aktivnosti na području Federacije BiH i/ili Bosne i Hercegovine iz oblasti djelovanja: osnovnih i srednjih škola (financiranje ili sufinanciranje nabavke IT opreme za potrebe opremanja informatičkih ureda), javnih kuhinja (nabavka namirnica i/ili kuhinjske opreme), udruženja/ustanova koje se bave brigom o djeci s teškoćama u razvoju, udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti, te općinskih/gradskih udruženja umirovljenika i centara za zdravo starenje.

Izdvajajući 1% od ostvarene dobiti, BH Telecom je do sada donirao ukupan iznos od 21.340.093 KM različitim neprofitnim organizacijama, a u svrhu realizacije brojnih projekata iz oblasti zdravstva, obrazovanja, kulture, sporta, socijalne pomoći i humanitarnih aktivnosti, što ga čini najvećim pojedinačnim donatorom u BiH. Donacije se svake godine dodjeljuju na osnovu javnog oglasa za dodjelu donacija, a u svrhu podrške financiranju programa, projekata ili aktivnosti na području Federacije BiH i/ili Bosne i Hercegovine iz oblasti djelovanja koje se definiraju pravilima i kriterijima javnog oglasa. Kvalifikacija i ocjena prispjelih prijava za odabir i dodjelu donacija vrši se na osnovu kriterija ostvarivanja dobrobiti za društvenu zajednicu i ispunjenja uslova za dodjelu donacija.

U izuzetnim i vanrednim slučajevima, Nadzorni odbor BH Telecoma može donijeti odluku o dodjeli donacije na način koji nije definiran javnim oglasom, a u svrhu iskazivanja pomoći društvenoj zajednici. Prvi ovakav slučaj je bio u 2014. godini kada su našu zemlju zadesile velike prirodne nepogode i BH Telecom je tada donirao iznos od 1.191.800 KM, od čega je 1 milijun KM bio namijenjen Federalnom fondu za pomoć nastradalim područjima od prirodne nepogode na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine, a preostali dio donacija u iznosu od 191.800 KM je usmjeren na projekte iz oblasti kulture i sporta. Također, zbog epidemiološke situacije u BiH izazvane pandemijom korona virusa u 2020. godini, Odlukom Nadzornog odbora BH Telecoma, a na inicijativu Uprave Društva, sredstva donacija u iznosu od 1 milijun KM su bila usmjerena za hitnu nabavku medicinske opreme kliničkim centrima, kantonalnim i općim bolnicama. Odlukom Vlade FBiH, ova sredstva su bila ravnomjerno raspoređena na županijske i opće bolnice u Konjicu, Zenici, Goraždu, Travniku i Bihaću u iznosima od po 200.000 KM.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.