spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Je li u BiH moguće uvođenje četvorodnevnog radnog tjedna?

- Oglasi -

Većina građana BiH uvođenje radnog tjedna od četiri dana smatra utopijom, pa i nisu optimistični da je ovo moguće u našoj državi. Dok pojedine države ovu ideju sprovode u djelo, druge o tome razmišljaju, pa ne možemo, a da se ne zapitamo, da li je to realno očekivati u BiH. Ekonomista Aleksa Milojević za N1 kaže da je ta mogućnost daleka jer je uvođenje radnog tjedna od četiri dana, vezano za gospodarstvo visoke produktivnosti, a BiH se tu ne ubraja.

,,Mislim da to nije realno u našim uvjetima, jer kad pogledate, naši ljudi, ne da rade 42, nego 50 i 60 sati, naročito oni koji rade na crno. Mi smo zemlja jedne niske produktivnosti, pa skraćenje radnog vremena u takvim uvjetima, nije realno”, kaže Milojević.

Ekonomija to ne bi mogla da izdrži, pojašnjava, pa ovu opciju ne razmatraju ni pojedine razvijenije države.

,,Čak ni razvijene zemlje neće to skraćivati zbog toga što one obaraju nadnice preko uvoza strane radne snage. Stoga, skraćivanje radnog vremena na tako mali broj radnih sati, nije realno ni u razvijenim, niti u nerazvijenim zemljama zato što jednostavno bogatstvo potiče od rada”, stava je Milojević.

Smatra da je svako skraćenje radnog vremena, zapravo, smanjenje profita, te da, posebno u okolnostima jedne visoke ponude radne snage i jedne ogromne nezaposlenosti, ova mogućnost teško da je moguća. Smanjenje radnog vremena moguće je samo u okolnostima kada se iscrpe domaći izvori radne snage, kada je radna oskudica za radnu snagu visoka produktivnost.

,,U specifičnim uvjetima, nekim određenim kompanijama, moguće je. Kompanije koje imaju visoku produktivnost, sa ekonomskog stanovišta imaju opravdanje jer uvijek je najveća produktivnost u prvim satima rada, te u prvim danima rada. Kako odmiče radni tjedan i kako odmiču sati rada, produktivnost pada, tako da je, procjenjuje se, skoro 80% učinka u prva četiri sata rada, te u prva tri dana radnog tjedna. Kasnije produktivnost pada”, kaže Milojević.

Iz tog kuta, osnova za skraćenje radnih sati ima, međutim, s obzirom na niske plaće u BiH, produktivnost također, te da vlada velika nezaposlenost, ova mogućnost ostaje daleka, zaključuje Milojević.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.