spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
5.2 ° C
5.2 °
5.2 °
89 %
2kmh
100 %
Sub
5 °
Ned
5 °
Pon
7 °
Uto
6 °
Sri
4 °

Još jedna firma iz BiH za primjer: Svakom radniku po 1.080 KM

- Oglasi -

Natron-Hayat iz Maglaja je zasigurno jedna od rijetkih kompanija, koja je svim svojim radnicima isplatila pomoć od po 1.080 KM. Da je pomoć isplaćena, potvrdio je za Faktor direktor kompanije Muhamed Zahirović.

- Oglasi -

Oni su na ovaj način postupili po preporuci Vlade Federacije BiH koja je sadržana u Uredbi za pomoć i pomogli svojim uposlenim, u vrijeme inflacije i rasta indeksa potrošačkih cijena.

,,Točno je da je Natron-Hayat isplatio po 1.080 KM pomoći radnicima. Isplata je izvršena za 868 radnika. Uprava je cijenila da je najbolji trenutak za isplatu kraj kolovoza, kako bi radnici lakše prevazišli financijske teškoće u vezi s početkom školske godine i osiguranju grijanja za zimski period. Svakako da im je dodatno primanje značajno pomoglo”, kazao je Zahirović.

- Oglasi -

Upitan je da li ima poruku za ostala poslodavce.

- Oglasi -

,,Poruka ostalim poslodavcima je da, ukoliko su u mogućnosti, isplate pomoć radnicima i tako podignu moral radnicima za ostvarenje boljih poslovnih rezultata”, kazao je.

Osvrnuo se na Uredbu za pomoć stanovništvu Vlade Federacije BiH koja je donesena u srpnju.

,,Što se tiče Odluke Vlade o pomoći stanovništvu, osvrnut ću se samo na dio koji se odnosi na gospodarstvo. Svakako bi bilo bolje da je Vlada dozvolila neoporezivu isplatu u više tranši. Naša trenutna likvidnost nam je omogućila jednokratnu isplatu, ali postoji niz poduzeća koja imaju problema s likvidnošću. Svojom odlukom Vlada je pomogla likvidnim firmama, a nelikvidnim stvorila problem u vidu pritiska radnika za dodatnom isplatom. Prava pomoć poslodavcima bi bila u smanjenju doprinosa na plaću uposlenika”, rekao je Zahirović.

U ranijem razgovoru sa predstavnicima Saveza samostalnih sindikata BiH, Udruženja poslodavaca FBiH, rečeno je da je tek mali broj poslodavaca i državnih firmi isplatilo jednokratnu pomoć radnicima i to uglavnom u manjem iznosu od preporučenog.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.