spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
2.9 ° C
2.9 °
2.9 °
88 %
1.5kmh
100 %
Uto
3 °
Sri
4 °
Čet
5 °
Pet
7 °
Sub
8 °

JP EP HZ HB: Iz Mostara će se upravljati elektroenergetskim objektima u Livnu, Novom Travniku, Orašju i Grudama

- Oglasi -
- Oglasi -

Sustav za daljinsko vođenje (SCADA/DMS/OMS) distributivnih elektroenergetskih kapaciteta u distribuciji električne energije JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar u potpunosti je realiziran puštanjem u pogon Glavnoga centra za upravljanje u Mostaru 7. rujna 2022., piše Večernji list BiH.

Glavni centar za upravljanje u Mostaru, uz nazočnost prvih suradnika i članova Uprave, pustili su u pogon generalni direktor EP HZ HB Marinko Gilja i predsjednik Uprave Končar Gordan Kolak. Predsjednik Uprave Končar Gordan Kolak u svojem obraćanju istaknuo je da je EP HZ HB uz Hrvatsku elektroprivredu najvažniji poslovni partner, a generalni direktor EP HZ HB izrazio je zadovoljstvo na uspješnoj realizaciji projekta koji je od važnosti za distribuciju el. energije, ali i cijeloga poduzeća.

- Oglasi -

Projektom, čija je vrijednost oko 6,41 mil. eura, Elektroprivreda je ispunila još jedan korak u strategiji razvoja modernizacije upravljanja distribucijskoga elektroenergetskog sustava. Proizvođač cjelokupnoga SCADA rješenja je njemačka tvrtka PSI Software AG, a provedbu projekta izvršio je konzorcij PSI i Končar. SCADA/DMS/OMS sustav s pripadajućim telekomunikacijskim sustavom financiran je njemačkom razvojnom bankom KfW. Od ukupnoga iznosa KfW banka osigurala je kredit u iznosu od 3,310.000 eura i donaciju (grant sredstva) u iznosu od 1,800.000 eura, a EP HZ HB obvezao se da će vlastitim sredstvima financirati iznos od 1,300.000 eura. Sva su sredstva iz kredita, granta kao i dio neutrošenih vlastitih sredstava u cijelosti potrošeni – tako da je projekt u potpunosti realiziran. Uvođenjem ovoga sustava omogućeno je daljinsko vođenje elektroenergetskih objekata na srednjem naponu, izgrađen je i pušten u rad Glavni centar za upravljanje u Mostaru i regionalni centri u Grudama, Livnu, Novom Travniku i Orašju i izvršena je obuka kadrova.

- Oglasi -

Moderni distribucijski SCADA/DMS/OMS sustav JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar povećat će: kontinuitet i kvalitetu opskrbe svih kupaca električnom energijom u skladu s normom EN 50160; sigurnost i pouzdanost funkcioniranja distribucijske mreže; prikupljanje podataka, izradu statistike i svih izvješća koja zahtijevaju regulatori i ODS (operator distribucijskog sustava); procjenu stanja EEO (elektroenergetskih objekata), produžit će se vrijeme amortizacije objekata i optimizirat će se planovi investicija na mreži; povećat će se sigurnost i zaštita djelatnika koji rade na distribucijskom sustavu; poboljšat će se upravljanje ekipama za održavanje i popravku na mreži i smanjit će se tehnički i financijski gubici koji će izravno utjecati na bolju profitabilnost.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.