spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
4.1 ° C
4.1 °
4.1 °
99 %
1.3kmh
100 %
Čet
4 °
Pet
7 °
Sub
9 °
Ned
8 °
Pon
10 °

Koje mjere može donijeti država kako bi ublažila posljedice energetske i ekonomske krize

- Oglasi -
- Oglasi -

Energetska kriza koja je zahvatila u Europu osjeća se i na prostoru Balkana, a gotovo svakodnevno se priča o mjerama koje države moraju poduzeti kako bi koliko- toliko zaštitile građane i kompanije od vala poskupljenja koji nas očekuje. Ekonomski analitičar Faruk Hadžić, prenosi Klix, ponudio je nekoliko ideja koje bi trebale olakšati narednih nekoliko mjeseci kako gospodarstvenicima tako i građanima.

,,Smanjenje stope doprinosa sa postojećih 41,5% na 25% bruto plaće za minimalno tri mjeseca, te ugovaranje svih plaća u bruto iznosu. Ova mjera bi imala za cilj da se poveća raspoloživi dohodak radnika. Prije nekoliko dana sam objasnio ovu mjeru putem koje bi minimalna plaća porasla sa 540 na 680 KM. Poslodavci bi imali neutralan efekt, dok bi okvirno ovaj paket indirektne pomoći u FBiH iznosio oko 340 milijuna KM”, rekao je Hadžić.

- Oglasi -

Također, ističe kako bi se trebala donijeti i odluka o izvanrednom usklađivanju mirovina u FBiH, što bi okvirno iznosilo 100 milijuna KM.

- Oglasi -

,,Podjela vaučera u iznosu od 100 KM mjesečno za režijske troškove za umirovljenika koji imaju zajamčenu mirovinu oko 480 KM. Ovom mjerom bi se direktno pomoglo za oko 300.000 umirovljenika na način da bi umirovljenik iskoristio ovaj iznos na mjesečnom nivou da smanji svoje režijske troškove u odnosu na račun koji bi dobio. Okvirno ovaj paket pomoći bi iznosio oko 90 milijuna KM”, mišljenja je Hadžić.

Dio mjera odnosi se i na gorivo.

,,Direktna subvencija cijene goriva u FBiH na način da se gorivo subvencionira sa oko 25 milijuna KM mjesečno ili 75 milijuna KM za tri mjeseca. Na ovaj način bi se cijena goriva subvencionirala sa 0,40 KM po litri, što je dovoljno da se osigura 62,5 milijuna mjesečno ili 187,5 milijuna litara goriva za tri mjeseca po nižoj cijeni. Ovaj iznos svaki mjesec okvirno FBiH dobije po osnovu uplata akciza za gorivo”, ističe analitičar.

Također, paket mjera obuhvatio bi i nezaposlene osobe.

,,Osigurati po 100 KM pomoći za tri mjeseca za dugotrajno nezaposlene osobe (4 više godina) pod uvjetom da nisu ostvarivali neprijavljeni dohodak. U pitanju je okvirno 150.000 nezaposlenih osoba na ovaj način, za što je potrebno 15 milijuna KM mjesečno ili 45 milijuna KM za tri mjeseca. Ideja ima još, ali ovo je osnovni paket, koji se može korigirati, ako ima spremnosti i volje. Ukupno, ovaj paket pomoći bi za tri mjeseca iznosio 650 milijuna KM”, objasnio je Hadžić.

Na kraju, naglasio je kako su ove mjere realne i izvodive.

,,Federacija BiH je samo u ovoj godini za prvih sedam mjeseci imala 476 milijuna KM više direktnih poreza (doprinosi, porez na dohodak, porez na dobit), te okvirno 60% od indirektnih poreza (PDV, akcize, carine), kojih je više za prvih sedam mjeseci prikupljeno 935 milijuna, što je oko 560 milijuna KM za FBiH. Dakle, do sada je prikupljeno barem milijardu KM više kroz razne poreze u FBiH i to bi trebalo biti iskorišteno da se pomogne građanima i gospodarstvu, čime proračuni raznih nivoa ne bi bilo ni trunku oštećeni. Ove mjere bi se trebale provoditi većim dijelom na entitetskom nivou (doprinosi, pomoć umirovljenicima i subvencija goriva), dok bi niži nivoi trebali preuzeti pomoć oko nezaposlenih i vaučera za režijske troškove)”, zaključio je ekonomski analitičar Faruk Hadžić.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.