spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
-1.8 ° C
-1.8 °
-1.8 °
91 %
1.2kmh
100 %
Sub
1 °
Ned
2 °
Pon
5 °
Uto
2 °
Sri
6 °

Kolika će biti minimalna plaća u FBiH od 2023. godine

- Oglasi -

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine bi najkasnije do 31.12 trebala svojom odlukom uskladiti visinu najniže plaće u Federaciji za narednu godinu, a koja trenutno iznosi 543 KM neto.

Najniža plaća će se usklađivati, prema riječima Mevludina Bektića, predstavnika granskih sindikata u Ekonomsko-socijalnom vijeću za teritorij Federacije, u visini zbira 50 posto porasta potrošačkih cijena i 50 posto porasta bruto domaćeg proizvoda (BDP).

– Vlada FBiH je tokom naših bilateralnih razgovora u rujnu dala prijedlog minimalne plaće u 2023. godini, a to je nekih 630 KM neto. Od tada do danas je bilo novih poskupljenja, tako da ćemo vidjeti, a sjednica ESV-a nije bilo, a samim tim ni prilike da razgovaramo na ovu itekako važnu temu za radnike u realnom sektoru.

Mi ostajemo pri svom zahtjevu, a to je da najniža plaća u narednoj godini bude minimalno 70 posto od prosječne plaće u Federaciji, a to je nekih 750 KM neto – govori nam Bektić.

Kaže kako su u više navrata tražili od Vlade FBiH sjednicu ESV-a na kojoj bi se razgovaralo o najnižoj plaći.

– Vlada se nije očitovala. Trivijalno je da nas ekonomsko-socijalne partnere koji činimo ESV Vlada FBiH uopće nije kontaktirala u vezi sa minimalnom plaćom, ne surađuje sa nama, radi samostalno – govori Bektić.

– Teško je reći cifru jer je došlo do promjene broja radnika na tržištu rada, veliki broj je napustio našu zemlju. Sve je manje radnika sa nižim kvalifikacijama zbog egzodusa, odlaska u druge zemlje. Ipak, procijenili smo da je najugroženije 120.000 radnika.

Imamo informaciju da mnogi nikada nisu 543 KM neto, koliko sada iznosu minimalna plaća, primili na ruke, poslodavci imaju svoje kalkulacije, a inspekcije ne rade svoj posao – govori nam Bektić.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.