spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
4.9 ° C
4.9 °
4.9 °
98 %
1.3kmh
100 %
Ned
5 °
Pon
7 °
Uto
6 °
Sri
5 °
Čet
6 °

Ministar Džindić otkrio poskupljuje li struja

- Oglasi -
- Oglasi -

Nermin Džindić, ministar energetike, rudarstva i industrije FBiH, rekao je u petak za “Avaz” da cijena električne energije za domaćinstva neće rasti u ovoj godini.

Time su otklonjene sve špekulacije koje su se pojavile u posljednje vrijeme, a prema kojima građani Federacije plaćaju najjeftiniju struju te da cijena električne energije, s obzirom na poremećaje na tržištu, mora biti viša.- Cijena za domaćinstva ostaje ista do kraja godine – istakao je Džindić. Problem građanima, a što je za „Avaz“ pojasnio Admir Andelija, direktor „Elektroprivrede BiH“ (EPBiH), može biti samo u tome što će grijanje na struju biti mnogo skuplje. Svi oni koji se odluče koristiti strujom za primarno zagrijavanje prostora dobit će veće račune. Za sada su u izradi posebni modeli na osnovu kojih će se vršiti obračuni.

- Oglasi -

Međutim, u moru poskupljenja i divljanja cijena na svjetskom tržištu za sada je pozitivno da cijena struje neće rasti. Kada je u pitanju naredna godina, o tome za sada ne zna niko ništa konkretno. Ukoliko se nastavi poremećaj na tržištu, izvjesno je da će cijene biti korigirane, ali za koliko, nema preciznih naznaka.

- Oglasi -

Iz EPBiH su nedavno kazali da se tek sad pokazuje ispravnost inicijative s početka godine da se odobri rad blokova 4 i 5, što je prihvatio Parlament FBiH. Na ovaj način omogućeno je da građani FBiH nastave plaćati oko 32 eura za MWh struje.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img
IzvorAvaz.ba

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.