spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
8.6 ° C
8.6 °
8.4 °
97 %
1kmh
100 %
Sub
9 °
Ned
13 °
Pon
17 °
Uto
17 °
Sri
20 °

Ministarstvo gospodarstva ŽSB i BBI potpisali Ugovor za subvencioniranje dijela kamatne stope ili profitne marže za poduzeća i obrtnike

spot_img

Nakon provedenog Javnog poziva za prikupljanje ponuda za odabir banke za plasiranje kreditne linije uz subvencioniranje dijela kamatne stope ili profitne marže od Ministarstva gospodarstva ŽSB za gospodarska društva i obrtnike koji posluju na području ŽSB ministar Nisvet Hrnjić danas je u Travniku potpisao Ugovor o implementaciji odobrenih sredstava sa Bosna Bank International d.d. Sarajevo koju su zastupali Emina Šišić, predsjednica Uprave i Nedžad Gušić, član Uprave.

Bosna Bank International d.d. Sarajevo ponudila je najbolje uvjete za subvencioniranje dijela kamatne stope ili profitne marže koja se obračunava na financiranja društava i obrtnika.

Banka je u ovu svrhu osigurala sredstva iz vlastitih izvora u visini do 2.450.000,00 KM, dok će Ministarstvo uplatiti za sufinanciranje kamatne stope ili profitne marže 50.000,00 KM.

Cilj ovog Ugovora je osigurati financiranja/kreditna sredstva društvima i obrtnicima za produktivnije poslovanje i rast aktivnosti, kako bi se omogućilo pokretanje nove i održavanje postojeće proizvodnje, pružanje usluga, veća iskorištenost kapaciteta, održavanje postojećih radnih mjesta i novo zapošljavanje, povećanje izvoza te umanjenje negativnih ekonomskih efekata uzrokovanih pandemijom i širenjem COVID-19.

Maksimalan iznos odobrenih financiranja/kreditnih sredstava za jedno društvo iznosi 150.000,00 KM, a za obrtnike do 30.000,00 KM sa minimalnim rokom otplate do 12 mjeseci i maksimalnim rokom otplate do 60 mjeseci, uključujući grace-period do najviše 6 mjeseci.

Nakon zaključivanja Ugovora sa Ministarstvom u roku od 15 dana Banka će objaviti Javni poziv gospodarstvenicima za dodjelu poticajnih sredstava financiranja.

Sva poslovna korespondencija oko odobravanja kredita vodit će se između korisnika financiranja i Banke. Prijem zahtjeva, proces analize, obrade i odobravanja financiranje iz sredstava subvencionirane linije vršit će se u skladu sa redovnim procedurama Banke. Ugovorom između Banke i Korisnika financiranja definirat će se međusobne obaveze i prava ugovornih strana te način korištenja financiranja, kao i uvjeti za isplatu subvencije. Za sva financiranja je obavezan monitoring od strane Banke na polugodišnjem nivou.

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.