spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Mladi inženjeri iz BiH prave robote za Europsku uniju (VIDEO)

Grupa mladih inženjera u Gračanici pravi industrijske robote. Oni ne razmišljaju o napuštanju BiH. Smatraju da je budućnost u oblasti robotizacije i automatizacije proizvodnje svijetla i u BiH.

- Oglasi -

Asim Pedić je ostvario studentski san. Zanimanje za konstruiranje i izradu industrijskih robota pretvorio je u posao.

,,Ovo je robot za zavarivanje. Njegova namjena je zavarivanje stolica.  Nisam imao drugu firmu u kojoj bih mogao raditi kao inženjer koji se bavi robotikom. Imao sam dva načina, da odem vani, u Njemačku, da se bavim robotikom, ali ja sam odabrao drugi način. Osnovao sam firmu u BiH gdje smo se okupili, mi, mladi inženjeri, i radimo na razvoju aplikacija iz automatizacije i robotike”, priča za Radio Slobodna Evropa (RSE) Asim Pedić, osnivač firme Metron Automation.

Sedam elektro i strojarskih inženjera, mlađih od 30 godina, kreiralo je 20 robotskih sustava za industrijske pogone u BiH i Sloveniji tijekom 2022. godine.

,,Često imamo CNC strojeve koje obrađuju drvo, međutim, kad imamo neke krivine na drvetu, na komadu koji treba obraditi, onda nam treba ta fleksibilnost robota da on može doći do svih mjesta”, kaže Senail Mehić, inženjer elektrotehnike.

,,Robot je jako ekonomičan. Troši otprilike 0,5 kilovat sati, što je kao četiri prosječne sijalice. A što se tiče programiranja, nije ga teško ni programirati. Lako je poput igre”, kaže inženjerka elektrotehnike Erna Talović.

Ove “igračke” dostižu cijenu od 250 tisuća eura.

Njihovi kreatori bi mogli pronaći posao u Europskoj uniji, ali ih ta mogućnost ne privlači.

Pogledajte kompletan prilog o gračaničkoj firmi koja je stalno otvorena za prijam novih elektro i strojarskih inženjera.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.