spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
-3.5 ° C
-3.5 °
-3.5 °
97 %
0.4kmh
100 %
Pon
5 °
Uto
3 °
Sri
6 °
Čet
7 °
Pet
1 °

Moguć blagi rast kamatnih stopa i oštriji uvjeti kreditiranja

- Oglasi -

Europska investiciona banka očekuje da će u sljedećih šest mjeseci otpornost kreditnog poslovanja biti na probi, uz oštrije uvjete kreditiranja i potencijalni rast problematičnih kredita. Ekonomisti smatraju da su ove monetarne mjere, kojima se pokušava smanjiti inflacija, nedovoljne. Bankari najavljuju da bi u Bosni i Hercegovini moglo bi doći do blagog rasta kamatnih stopa.

Najava da bi moglo doći do rasta kamatnih stopa više ne iznenađuje građane. Kao ni galopirajuća inflacija. Kažu da su navikli na preživljavanje.

Bankari tvrde da se građani ne trebaju plašiti rasta kamatnih stopa, već inflacije koja izravno utječe na životni standard. Kamatne stope neće rasti više od 1 posto, za razliku od inflacije koja je premašila 17 posto. Predsjednik Udruge banaka u BiH kaže da je enormna količina novca koju su FED i Europska središnja banka pustili u promet prije 15 godina izazvala inflaciju, koja se ne može kroz povećanje kamatne stope riješiti.

“Podizanjem kamatnih stopa na depozite se pokušava smanjiti količina novca u opticaju da on ostane na štednji kako bi se smanjila potražnja za proizvodima i cijene. Povećanje kamatne stope na kredite od 0,5-1 posto je minimalno i svaki građanin koji uloži i digne kredit on će zaraditi na tom kreditu jer je puno manja kamatna stopa na kredite nego inflacija˝, izjavio je predsjednik Udruge banaka u BIH Berislav Kutle.

Povećanjem referentne kamatne stope usisava dovodi do nedostatka kreditnog potencijala i što je još opasnije ugrožava likvidnost, što će se negativno odraziti na gospodarstvo, ocjenjuju ekonomski analitičari.

“Protekcionizam koji će zavladati da za bogate ima dovoljno novca za druge neće biti manifestirat će se kroz činjenicu da će ovdje doći do rasta aktivne i pasivne kamate, više će porasti kamate na kredite, biće teško doći do njih kao što su najavili˝, istaknuo je ekonomski analitičar Aleksandar Ljuboja.

U Središnjoj banci BiH ističu da je era niskih nominalnih kamatnih stopa iza nas i da će u narednoj godini kamatne stope dostići više nivoe u odnosu na prethodne godine. Teško je predvidjeti hoće li rast kamata zaustaviti zaduženja građana koja se bliže cifri od 11 milijardi maraka.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.