spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
1.4 ° C
1.4 °
1.4 °
81 %
1.4kmh
98 %
Ned
1 °
Pon
5 °
Uto
4 °
Sri
6 °
Čet
5 °

NAJNOVIJE: U FBiH jeftiniji plin za 9,6%. Vlada dala suglasnost za smanjenje cijena

- Oglasi -

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici je usvojila zahtjev Energoinvesta za odobrenje prodajne cijene prirodnog plina za prvi kvartal 2023. godine.

Današnjom odlukom Vlade FBiH cijena prirodnog plina za prvi kvartal 2023. godine umanjuje se za iznos od 9,6 posto u odnosu na cijenu iz predhodnog kvartala tj. četvrti kvartal 2022. godine.

Nove cijene će se primjenjivati retroaktivno od 1. siječnja 2023 godine.

Ranije su iz Energoinvesta svoj zahtjev Vladi FBiH obrazložili da su prodajnu cijenu gasa od strane Gazprom Exporta dobili zvanično i da je ona saglasno obračunu po plinskoj formuli umanjena za iznos od 4,98 posto u odnosu na cijenu iz prethodnog kvartala.

Uz to, došlo je i do značajne promjene još druga dva parametra koja učestvuju u formiranju cijene.

“A to je da su dva operatora transportnog sustava u RS, Gaspromet Pale i Sarajevo Gas Istočno Sarajevo povećali cijenu troškova transporta gasa za više od 50 posto za naredni period, a također je došlo do umanjenja vrijednosti dolara u odnosu na konvertibilnu marku, poredeći četvrti kvartal 2022. u odnosu na siječanj 2023. godine”, dodali su iz Energoinvesta.

Podsjećamo, Vlada FBiH je na sjednici iz listopada prošle godine dala suglasnost na veleprodajnu cijenu prirodnog plina, koja je iznosi 1.095 KM po metru kubično m bez PDV-a.

Tada je navedeno da povećanje cijene plina nije moguće pokriti iz postojeće tarife i hitno je potrebna korekcija cijene u skladu sa aktuenim događanjima na svjetskom tržištu, a s ciljem osiguranja kontinuirane isporuke.

- Oglasi -
IzvorKlix.ba

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.