spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
-3.5 ° C
-3.5 °
-3.5 °
97 %
0.4kmh
100 %
Pon
5 °
Uto
3 °
Sri
6 °
Čet
7 °
Pet
1 °

NEMA INSTITUCIONALNE POMOĆI/ Farme opstaju jer poljoprivrednici pomažu jedni drugima

- Oglasi -

Porast cijena, mraz, suša i na kraju – poplava. Sve to je ove godine pogodilo bh. poljoprivrednike koji svakog mjeseca zbrajaju nove štete. Ipak, kako bi sve to prebrodili, najviše pomažu upravo jedni drugima. Jusuf Muranović iz Donjih Garevaca kod Prijedora je 2015. digao kredit kako bi kupio devet krava. Danas, na svom imanju ima oko stotinu grla krupne stoke i dnevno proizvede oko tisuću litara mlijeka. Uslijed poplava koje nisu zaobišle ni njegov kraj uništeno mu je sve ono što je tijekom ljeta prikupio. “Ne daj Bože nikome, to je bilo strašno. Ovo je sve bilo pod vodom, sve… Katastrofa, gore nije moglo biti”, priča Muranović, javlja BHRT. 

Svjesni da slična sudbina može pogoditi svakoga od njih, farmeri nisu imali dilemu hoće li pomoći Jusufu. Goveda ne smiju biti gladna, a njihovo malo, Jusufu znači sve. Svakog dana na Jusufovo imanje stižu kamioni natovareni sijenom i stočnom hranom. Javljaju se poljoprivrednici iz svih krajeva Bosne i Hercegovine. Poljoprivrednik iz Bosanske Krupe Husein Novkinić kaže kako su vidjeli na internetu nezgodu koja se dogodila Jusufu. “Skupili smo se, svatko je s hranom u nekom knapu, ali svatko je ponešto izdvojio. Kupili smo kamion sijena i nije nam problem još ako treba.”, kaže.  Predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka TŽ Eldin Glibanovi kaže kako su proradile emocije kod Jusufa kad je čuo da su mu voljni pomoći. 

“U ovom trenutku je bila neophodna kabasta hrana, sve ono što su farmeri mogli dati od sebe, mi smo to pripremili.”, pojasnio je.  Muranovići žive u harmoniji i oslonac su jedni drugima. Velika uzdanica i pomoć Jusufu je njegov devetogodišnji unuk i imenjak koji ponekad, kaže, i sam radi. “Najviše znam raditi s didom i tatom silažu. Volio bih se baviti ovim poslom, izgleda zabavno, samo ne bih volio musti krave jer je to najteži posao”, priča Jusufov unuk. I dok je pomoć nadležnih institucija za sada izostala, Jusuf se nada da će upravo zahvaljujući njegovim prijateljima i susjedima izaći iz ove situacije i da će njegova farma opstati.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.