spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
6.1 ° C
6.1 °
6.1 °
97 %
0.7kmh
100 %
Pet
6 °
Sub
11 °
Ned
10 °
Pon
13 °
Uto
13 °

Novalić obišao gradilište brze ceste Lašva-Nević Polje

- Oglasi -
- Oglasi -

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić obišao je danas gradilište dionice brze ceste Nević Polje – Vitez, povodom početka glavnih radova na izgradnji te trase dužine oko 4,9 kilometara.

Riječ je o dijelu brze ceste Lašva – Travnik – Jajce. Ovim se pokreće gradnja brzih cesta u FBiH. Za izgradnju dionice od petlje Nević Polje do petlje Vitez (izlaz iz Poslovne zone), namjenskim sredstvima iz Proračuna Federacije BiH izdvojeno je 74,9 milijuna KM sa PDV-om. Rok za završetak radova je 20 mjeseci. Inače, ovo je peti LOT buduće brze ceste Lašva – Nević Polje u ukupnoj dužini od 24,3 kilometra, koja je Odlukom Vlade FBiH proglašena cestom od javnog interesa. Ostala četiri LOT-a čine dionice Lašva – Kaonik, Kaonik – Selište, Selište – Vitez (petlja Vitez – ulaz u Poslovnu zonu), Poslovna zona Vitez (petlja Vitez – ulaz u Poslovnu zonu – petlja Vitez izlaz iz Poslovne zone). Za eksproprijaciju na prvom, drugom, trećem i petom LOT-u zaduženo je JP Autoceste FBiH, a na četvrtom JP Ceste FBiH. Novalić je izjavio da je vrlo zadovoljan što je pet godina nakon što je osiguran novac konačno započet projekt koji će rasteretiti najprometnije čvorište u BiH kojim prođe 18.000 vozila dnevno.

- Oglasi -

– Ovo je brza cesta od Lašve prema Travniku koja će biti nastavljena prema Jajcu i predstavlja prvo izlaženje iz Koridora 5C koji prolazi dolinom Bosne i Neretve – rekao je Novalić. Dodao je da će Vlada FBiH ubuduće poboljšavati putnu infrastrukturu u regijama poput središnje Bosne, Krajine, zapadne Hercegovine i tuzlanske regije. – Pritisak stanovništva koje živi izvan zone Koridora 5C je bio vrlo veliki i mi se odazivamo na to i počinjemo graditi periferne brze ceste – naveo je Novalić. Šef Projekta iz JP Autoceste FBiH Edin Honić precizirao je da je na toj dionici planirana izgradnja četiri mosta i jednog vijadukta, te izmještanje korita rijeke Lašve, što dionicu čini vrlo zahtjevnom. Tomislav Ivanković, voditelj radova kod izvođača tvrtke Hering objasnio je da je s organizacijske strane riječ o vrlo kompliciranoj dionici ne kojoj će biti sedam objekata, uključuje različite vrste temeljenja, kao i izmiješajte korita rijeke u dužini od pet kilometara. Krajem travnja ove godine JP Autoceste FBiH i građevinska tvrtka Hering iz Širokog Brijega, koja je izvođač radova, potpisali su ugovor kojim je omogućen početak izgradnje brze ceste Lašva – Nević Polje. Nakon toga su radnici Heringa završili pripremne radove, koji su obuhvatili preventivna arheološka istraživanja, dodatna istražna bušenja, čišćenje terena, uklanjanje objekata, sječu šume, izmještanje instalacija i izradu pristupnih puteva, čime su stvoreni uslovi za početak glavnih radova. U konačnici, brza cesta Lašva – Travnik – Jajce će značajno skratiti vrijeme putovanja, te poboljšati sigurnost sudionika u prometu, jer se radi o jednom od najopterećenijih cestovnih pravaca u BiH. JP Autoceste FBiH planiraju u nastavku izgradnje brze ceste povezati zapadni dio BiH, odnosno Bihać, Cazin i Veliku Kladušu preko Ključa i Jajca, sa središnjim dijelom na Koridoru Vc i dalje sa istočnim dijelom zemlje.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.