spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
2 ° C
2 °
2 °
87 %
2kmh
100 %
Uto
3 °
Sri
7 °
Čet
8 °
Pet
8 °
Sub
7 °

Novi udar na džepove građana: Od jučer skuplja tri najprodavanija pekarska proizvoda

Novi udar na džepove građana naše zemlje – od ovog ponedjeljka na policama prodavnica bit će nove, više cijene kruha. Klas, vodeći proizvođač u mlinsko-pekarskoj djelatnosti, najavio je nove cijene za tri najprodavanija proizvoda – polubijeli, narodni i umirovljenički kruh. I ovo je drugo poskupljenje u ovoj godini. Podsjećamo, razlog prvog bio je povećana cijena pšenice na svjetskom tržištu. A hoće li cijene još rasti, nitko ne zna.

- Oglasi -

Polubijeli i narodni kruh koštat će marku i 70 feninga, a umirovljenički marku i 20.

,,Ne znam dokle ovo. Ima li netko u društvu našem da kaže stani više toj cijeni, svemu. Kao običan građanin, ponekad imam osjećaj da nema granice. Neetično, neljudski, nemoralno. Mislim da treba da uzmu pušku i da nas pobiju da ne moramo jesti – to bi bilo najbolje. Kakvo poskupljenje? Ništa neobično, kao i sve ostalo, tako svaki dan sve ide, ali za kruh ne bi trebalo”, kaže za Federalnu jedan od građana.

Situacija nije bolja ni u zemljama regije. Trenutna cijena kruha u Hrvatskoj iznosi i 3 marke i 37 feninga. Kruh je u Srbiji jeftiniji i košta 89 feninga, u Makedoniji marku i 6 feninga, dok građani Crne Gore za kupovinu kruha trebaju izdvojiti marku i pol.

Ekonomski analitičar Admir Čavalić za Federalnu objašnjava kako zbog poskupljenja sirovina, energenata i svega što je neophodno da pekarska industrija može proizvoditi kruh – proizvođači su primorani korigirati cijene određenih namirnica: ,,Ukoliko se situacija sa sirovinama i energentima bude postepeno vraćala na pretpandemijsko stanje, a iskreno se nadamo da hoće, i proizvođači pekarskih proizvoda će vratiti cijene kakve su bile prije svih ovih poskupljenja”.

Trend rasta cijena osnovnih prehrambenih proizvoda zahvatio je i zemlje u regiji. U BiH cijene pekarskih proizvoda od ožujka do danas porasle su za 70%. Razlog su, kako navode iz Klasa, poskupljenja svih namirnica koje su potrebne za proizvodnju.

Osim proizvođača pekarskih proizvoda, koji izražavaju nadu da će cijena kruha u dogledno vrijeme biti niža, i naš sugovornik je optimista. Admir Čavalić predviđa stabilizaciju cijena: “Trenutno u svijetu imamo pad prehrambenih proizvoda i rekordne niske cijene nafte i naftnih derivata, što ulijeva dozu tržišnog optimizma da će doći do pada cijena i očekuje se manja stopa inflacije u narednom periodu za BiH. Dakle, u narednoj godini, prema procjenama MMF-a. Moguće je da neće svi ponuđači pratiti najavljeno poskupljenje kruha i moguće je da će to biti kratkoročno poskupljenje, da će se vjerojatno brzo vratiti na one ranije nivoe, što je prihvatljivo za građane BiH”.

Situacija nije bolja ni za građane u EU. Naime, prema podacima Europskog zavoda za statistiku, cijene kruha u Europskoj uniji nikada nisu bile više. U ovoj godini u odnosu na prethodnu građani moraju izdvojti 18 posto više za kupovinu kruha. Primjera radi, cijena kruha u, za mnoge priželjkivanoj Njemačkoj, iznosi 3 eura.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.