spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
19.7 ° C
19.7 °
19.7 °
73 %
2.5kmh
100 %
Pon
18 °
Uto
18 °
Sri
21 °
Čet
21 °
Pet
22 °

NOVO POSKUPLJENJE/ Najavljeno poskupljenje još jednog proizvoda iz svakodnevne upotrebe

- Oglasi -
- Oglasi -

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić rekao je da se radi o jednoj od strateških gospodarskih grana u kojoj dolazi do povećenja cijena sirovine, hrane, žitarica i svega što je neophodno za proizvodnju mlijeka što će sigurno imati refleksije i na konačnu cijenu proizvoda.

“Osim toga, otežat će samo poslovanje i u tom smislu nadležne institucije vlasti trebaju prepoznati ovu stratešku granu gospodarstva, kao i neke druge i učiniti sve da putem različitih mjera olakšaju njihovo poslovanje. Mjera ima mnogo koje nadležni trebaju donijeti i osigurati da taj sektor raste i napreduje”, naveo je Egrlić. U svjetlu svih događanja u BiH i svijetu, kako je dodao, naša industrija mlijeka i mliječnih prerađevina ima deficit u smislu vanjskotrgovinske razmjene i on je nešto niži od prosjeka. Pokrivenost uvoza izvozom je oko 66 posto, a u ovom sektoru je to negdje oko 53 posto. “Uvozimo 177 milijuna KM prerađevina od mlijeka, od čega je samo sira oko 92 milijuna KM, dok ukupan izvoz ove industrije i grane gospodarstva iznosi oko 93 milijuna KM”, naveo je Egrlić.

- Oglasi -

Hrana, energija i farmaceutska industrija, kako je istakao, tri su ključne grane gospodarstva koje trebaju svakoj zemlji i BiH u tom smislu treba raditi na njihovom jačanju. “Mislim da bi bilo dobro da se podrži smanjenje i ukidanje akciza na gorivo, te da bi bilo dobro diferencirati stopu PDV-a, smanjiti poreze i doprinose na plaće i tako rasteretiti gospodarstvo”, istakao je Egrlić.

- Oglasi -

Indira Omeragić iz Mliječne industrije 99 iz Gradačca je rekla da se mljekarska industrija suočava s velikim izazovima zbog nastale krize. U manjku su kada je riječ o stočnoj hrani, a što se tiče sjetve osigurana su sjemena koja su za 20 do 30 posto skuplja nego prošle godine. “Najviše je poskupilo gnojivo, za 300 posto i u teškoj smo situaciji mi kao proizvođači mlijeka i farmeri”, rekla je Omeragić dodajući da će zbog nastalih problema doći do poskupljenja mlijeka i mliječnih proizvoda. Skupština Grupacije prerađivača mlijeka i mliječnih proizvoda u BiH diskutirat će o aktuelnim problemima i nekim tehničkim pitanjima kao što su izbori u okviru ove asocijacije.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE