spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
slaba kiša
15.7 ° C
15.7 °
15.7 °
92 %
1.8kmh
50 %
Sub
15 °
Ned
21 °
Pon
17 °
Uto
17 °
Sri
20 °

Novo poskupljenje piletine, proizvođači mole za razumijevanje

"Kao predstavnik proizvođača želim istaknuti da se ovdje apsolutno ne radi ni o kakvoj ekstra marži, niti o nekim neplanskim zaradama ili dobicima. Mi jednostavno pratimo na ulazu što se događa sa sirovinama i to je sigurno tako", rekao je Popović.

- Oglasi -
- Oglasi -

Cijene pilećeg mesa u Republici Srpskoj ponovo su porasle pa građani za ove vrste proizvoda moraju dublje zavući ruku u svoje ionako prazne džepove. Proizvođači, s druge strane, kažu da je ovo bilo neizbježno zbog poskupljenja gotovo svih sirovina nužnih za proizvodnju i prehranu, a kupce mole za razumijevanje. Velibor Popović, vlasnik poduzeća “Perutnina” Srbac, kaže za “Nezavisne novine” da je u prethodnih 15-20 dana cijena ovih proizvoda povećana za nekoliko postotaka, ali da se prava slika vidi u podatku da je cijena sirovina nužnih za proizvodnju pilećeg mesa viša za 29,5 posto nego u periodu lipanj – srpanj- kolovoz 2021. godine. Troškovi “Tržište sirovina, a tu mislim na kukuruz, soju i pšenicu koja nam utječe s više od dvije trećine na cijenu mesa, je ponovo počelo da raste. Iskreno, cijena pšenice je nešto niža, međutim cijena kukuruza je ponovo otišla gore, sojino brašno također. Dobavljači dolaze s lošim primanjima zbog ovogodišnje suše i kod nas i u cijeloj regiji, a mi smo najviše oslonjeni na Srbiju i Hrvatsku. Svi smo očekivali da će sada u lipnju i srpnju cijene sirovina ići dolje, međutim ako vam kažem da je kukuruz kod nas ponovo 700-720 KM po toni, a nitko nije očekivao da će u ovom trenutku biti više od 620 KM jer smo ga mi nedavno kupovali za 630 KM, onda vam to pojašnjava ovo zadnje povećanje cijena”, kaže Popović, koji je i član Izvršnog odbora živinara RS.

Pored navedenog, kaže, postoji još nekoliko razloga zbog čega je piletina na rafovima ponovo poskupjela. “Tu su povećane ulazne cijene ambalaže. Ako vam kažem da je folija poskupjela 22 posto, ako nam je najavljeno poskupljenje kartonske ambalaže od još 10-12 posto, mi to moramo ugraditi u cijenu naših proizvoda. Električna energija je konkretno za moju kompaniju 43 posto veća za ovu godinu nego prije. Ali, da se vratim u zadnjih nekoliko mjeseci, jer znam da je najavljeno da će cijena piletine ići dolje. Također se negativno odražava i ovo što se događa s cijenom dizela. Pored toga, morali smo dići plaće našim zaposlenima, svim proizvodnim radnicima između 15 i 20 posto, konkretno u mojoj kompaniji, a također smo imali od 1. travnja povećanje cijene usluge prema kooperantima koji vrše uslugu za nas, što je također dovelo do toga da su one takve kakve jesu”, ističe Popović i dodaje da je vrlo nezahvalno prognozirati što će biti na jesen. Bez pretjerivanja “Kao predstavnik proizvođača želim istaknuti da se ovdje apsolutno ne radi ni o kakvoj ekstra marži, niti o nekim neplanskim zaradama ili dobicima. Mi jednostavno pratimo na ulazu što se događa sa sirovinama i to je sigurno tako”, rekao je Popović. Predrag Miličić, predsjednik Zajednice živinara RS, kaže da će zbog suše u cijelom regiji prinosi samo kukuruza biti manji za 60-70 posto. “To će zasigurno dovesti do dodatnog rasta cijene, prije svega upravo kukuruza kao osnovne komponente za stočnu hranu. Siguran sam da ulazimo u novi period poskupljenja hrane, što će dodatno opteretiti budžete svih naših stanovnika”, kaže Miličić naglašavajući poput svog prethodnika da je ova regija izložena najsurovijem obliku tržišta kada su u pitanju naftni derivati, plin, stočna hrana… “Zato zaista molim za razumijevanje da ljudi shvate da su proizvođači dovedeni u situaciju da se jednostavno spašava osnovni posao i da bi tržište BiH uopće imalo ovu robu”, poručuje Miličić. Proizvođači smatraju da bi država morala da reagira i da im pomogne, ali ne kriju skepticizam po tom pitanju. “Jedino rješenje su nekakva vrsta subvencioniranja kao što rade države u okruženju, ali mi, nažalost, vidimo da živimo u ambijentu i državi gdje se to ne može očekivati. Mi smo izloženi samo dodatnim nametima i najveći problem imaju proizvođači i naši zaposleni, a svjedoci smo inflacije i obezvređivanja novca, pogotovo u 2022. godini”, istaknuo je Miličić.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE