spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Očekuju li nas zaista niže cijene poziva s Europom od 1.10?

- Oglasi -

Na Samitu EU-Zapadni Balkan održanom prošle godine u Tirani, telekomunikacijski operateri iz Europske unije (EU) i Zapadnog Balkana potpisali su Deklaraciju o romingu kojom se omogućava smanjenje cijena rominga između EU i Zapadnog Balkana koja na snagu stupa od 1. listopada 2023. godine.

Hrvatski sabornik Bojan Glavašević nedavno je podsjetio javnost na ovu povoljnost koja nas očekuje.

“Ima jedna lijepa i važna vijest za stanovnike zemalja Zapadnog Balkana i Europske unije. U 2023. konačno bi trebao zaživjeti sporazum o roamingu, pa ćemo moći komunicirati po istim cijenama koje plaćamo u svojim državama”, istakao je.

Podsjećamo, pretprošle godine ukinut je roaming na području Zapadnog Balkana – Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Kosova i Albanije.

Deklaracija o romingu je početak procesa čiji je cilj postizanje značajnog smanjenja cijena rominga od 1. listopada 2023. godine i daljnjih smanjenja koja će dovesti do cijena blizu domaćim cijenama do 2027. godine.

Svaki telekomunikacijski operater Zapadnog Balkana i EU, potpisnik Deklaracije, treba razmotriti uvođenje maloprodajnih tarifnih planova i opcija s nižim naknadama za njihove korisnike u romingu u drugim mobilnim mrežama. Sve to treba dovesti do prvog značajnog smanjenja cijena roming podataka od 1. listopada 2023. godine.

“Važno je da kreatori politika na Zapadnom Balkanu ubrzaju implementaciju reformi politike u sektoru telekomunikacija, koje su u skladu sa zaključcima Digitalnog samita Zapadnog Balkana 2022, s ciljem stvaranja Zajedničkog regionalnog tržišta Zapadnog Balkana i povoljnijeg poslovnog okruženje. Ekonomije zapadnog Balkana trebale bi provesti ove reforme politike najkasnije do kraja 2023. godine. Nadovezujući se na uspjeh režima ‘Roam Like at Home’ u EU i na Zapadnom Balkanu, svrha ovog poduhvata je podrška mobilnosti i pojednostavljenje povezivanja građana i firmi EU i Zapadnog Balkana”, priopćeno je iz Vijeća za regionalnu suradnju, koje je bilo spona tokom potpisivanja Deklaracije.

Ova Deklaracija je rezultat snažnog angažmana telekomunikacijskih operatera EU i Zapadnog Balkana i podrške Europske komisije, Vijeća za regionalnu suradnju, kao i posvećenosti vlasti regije od stupanja na snagu Sporazuma o regionalnom romingu za Zapadni Balkan. Ostali operateri iz EU i sa Zapadnog Balkana su pozvani da se pridruže inicijativi.

“Pregovori o postizanju sporazuma nikada nisu lagani. Nekada su prava borba. Ova je Deklaracija, međutim, rezultat snažnog angažmana telekom operatera iz EU i regije i podrške Europske komisije, Vijeća za regionalnu suradnju, kao i obaveza vlasti iz regije od stupanja na snagu regionalnog sporazuma o smanjenju cijena rominga na Zapadnom Balkanu kojim je u julu 2021. godine ukinut roming u regionu”, kazala je generalna tajnica Vijeća za regionalnu suradnju Majlinda Bregu odmah nakon potpisivanja Deklaracije.

Ovo je nedvosmislen dokaz, rekla je Bregu, kontinuirane i nepokolebljive podrške Europske unije političkoj, ekonomskoj i društvenoj integraciji Zapadnog Balkana.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE