spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
2 ° C
2 °
2 °
94 %
0.9kmh
100 %
Uto
5 °
Sri
4 °
Čet
4 °
Pet
7 °
Sub
9 °

Otvoren put za dolazak većeg broja stranih radnika u BiH

- Oglasi -
- Oglasi -

Vijeće ministara BiH je na prijedlog Ministarstva civilnih poslova donijelo odluku o utvrđivanju godišnje kvote radnih dozvola za zapošljavanje stranaca u BiH za 2022., kojom se u značajnoj mjeri povećava broj radnih dozvola koje se u BiH mogu izdati strancima, piše Večernji list BiH. Prema objavljenoj odluci o utvrđivanju godišnje kvote radnih dozvola za zapošljavanje stranaca u BiH za 2022., broj dozvola u prerađivačkoj industriji za FBiH je s ranije predloženih 70, na inzistiranje Udruge poslodavac FBiH, povećan na 300.

U djelatnosti proizvodnje i opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom predlagač je prvobitno predložio izdavanje pet dozvola za FBiH, a nakon reagiranja UP FBiH, broj dozvola povećan je na 110. U djelatnosti građevinarstva, u odnosu na predloženih 30 za FBiH, broj dozvola povećan je na 320. Kada je u pitanju djelatnost prijevoza, skladištenja i veza, broj dozvola je s predloženih 10 povećan na 20 u FBiH. U djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i posluživanja hrane, u sektorima hotelijerstva i ugostiteljstva, s ranije predloženih 30, broj dozvola u FBiH povećan je na 150. Što se tiče djelatnosti informacija i komunikacija, broj dozvola je s predloženih 10 povećan na 110. Poslodavci u BiH već mjesecima traže liberalizaciju izdavanja dozvola za strane radnike jer, kako kažu, više nema tko raditi. I dok je prije samo nekoliko godina bilo gotovo nemoguće pronaći posao, sad je nemoguće pronaći kvalificiranog radnika. Iseljavanje iz BiH posljednjih godina posebno je šokantno i zabrinjavajuće. Samo u prva tri mjeseca 2022. BiH je napustilo 5048 radnika radi odlaska na rad u Sloveniju i Njemačku, službeni su podaci Agencije za zapošljavanje BiH, dok se pretpostavlja da je mnogo veći broj onih koji sami sebi pronalaze posao i odlaze u inozemstvo. Gotovo pola milijuna građana otišlo je iz zemlje od 2013. Davno je bilo vrijeme da se odrede jasne strategije i poduzmu mjere kako bi se u određenoj mjeri zaustavio trend iseljavanja.

- Oglasi -

Prema dostupnim procjenama, tržište BiH potražuje više desetaka tisuća radnika. U prvih šest mjeseci 2022. ukupno je izdano 1270 radnih dozvola, što je povećanje u odnosu na isto razdoblje prošle godine za 274 radne dozvole, podaci su Agencije za rad i zapošljavanje BiH. Najviše radnih dozvola izdano je za sektore građevinarstva, trgovine i poslovanja nekretninama, i to za državljane Srbije (253), Turske (242), Kine (85), Kuvajta (60), Bangladeša (48), Ujedinjenih Arapskih Emirata (42), Sirije (36), Albanije (35), Hrvatske (32) i Saudijske Arabije (30).

- Oglasi -

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.