spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
14.4 ° C
14.4 °
14.4 °
97 %
2.1kmh
100 %
Pon
18 °
Uto
21 °
Sri
19 °
Čet
20 °
Pet
15 °

Ovo je 10 najvećih maloprodajnih lanaca na svijetu

- Oglasi -
- Oglasi -

Iako je i druga godina pandemije bila izazovna za globalnu maloprodaju, taj sektor je ostvario rast prihoda i dobiti, jer je upravljao promjenama u potrebama i rutinama kupaca u kriznom periodu.

Lockdowni i ostala pandemijska ograničenja nastavljena su i u 2021., ali je zabilježeno i popuštanje mjera na pojedinim tržištima. Države širom svijeta odlučile su da žive s COVID-19, uvođenjem niza poticajnih mjera gospodarstvu, ali i cijepljenjem.

- Oglasi -

Najveći izuzetak bila je Kina, koja je uspješno sprovodila politiku nulte epidemije COVID-19 koja je zahtijevala brzi odgovor i regionalna ograničenja. Taj pristup je imao manji utjecaj na maloprodaju od očekivanog, ali je bio glavni faktor manjka zaliha koji se pojavio kasnije tijekom godine.

- Oglasi -

Evo tabele 10 najvećih trgovačkih lanaca na svijetu:

Zapravo, u mnogim zemljama je nedostatak zaliha zajedno s nepredvidivim lancem snabdijevanja uzrokovao više poremećaja u maloprodaji u 2021. nego što je to učinio COVID-19, prenosi Investitor.me.

Maloprodaja odjeće oporavila se kada su se trgovački centri i parkovi ponovno otvorili i “procvjetali” zbog nagomilane potražnje kupaca. No, trgovci koji zavise od uvoza borili su se za postizanje željenih rezultata u 2020. godini.

S druge strane, maloprodaja hrane bila je osjetljiva ne samo na usporavanje logistike, već i na nedostatak materijala za pakovanje kao što su plastika i aluminijum. Nedostatak radne snage buknuo je u većini zemalja 2021., što je ometalo sposobnost mnogih trgovaca da održe nivo radnog vremena i nivo opće usluge.

Međutim, budući da su problemi sa zalihama i radnom snagom utjecali na cijelu industriju, činilo se da su kupci prihvatili ovu novu stvarnost i nastavili da troše, iako ne na nivou iz 2020. godine.

Sajt Kantar je surađivao s NRF-om na izradi ljestvice 50 top svjetskih trgovaca na malo, a mi vam donosimo listu deset najvećih.

Američki Walmart i dalje ostaje najveći svjetski trgovac na malo, kako u zemlji tako i vani. Suočen je s oštrom konkurencijom, koja se sve jače bori za veći udio. Glavni kineski online trgovac Alibaba i dalje je među 50 najboljih, ali regulatorne promjene na njegovom domaćem tržištu ograničile su njegove prednosti u financijskoj tehnologiji, što mu otežava poziciju.

Treća je njemačka Schwarz grupa u kojoj su Lidl i Kaufland. Lidl uskoro otvara trgovine u BiH.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.