spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
blaga naoblaka
20.1 ° C
20.1 °
20.1 °
78 %
1.9kmh
17 %
Čet
32 °
Pet
34 °
Sub
29 °
Ned
33 °
Pon
24 °
spot_imgspot_img

Padaju cijene: Gorivo u BiH jeftinije i za 30 feninga

“Došlo je do pada cijena u prosjeku od 0,10 do 0,15 KM, a na nekim crpkama i do 0,30 KM, tako da imamo ctrpke na kojima je ispod tri KM, u Bijeljini je i 2,89 KM po litru”, kazao je Trišić.

- Oglasi -
- Oglasi -

Cijene goriva na benzinskim crpkama u Bosni i Hercegovini su u padu u prosjeku za 0,10 do 0,15 KM po litru, negdje i do 0,30 KM.  Dragan Trišić, predsjednik Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Gospodarske komore Republike Srpske kazao je za Nezavisne novine da se bilježi pad cijena goriva na svim crpkama.  “Došlo je do pada cijena u prosjeku od 0,10 do 0,15 KM, a na nekim crpkama i do 0,30 KM, tako da imamo crpke na kojima je ispod tri KM, u Bijeljini je i 2,89 KM po litru”, kazao je Trišić. Trenutno se, naveo je on, cijene kreću od 2,79 do 3,12 KM za BMB95, dok je dizel ED5 od 2,89 do 3,09, a TNG 1,65 KM. Dodaje da su i dalje cijene u Republici Srpskoj niže u odnosu na Federaciju za 0,10 do 0,15 feninga po litru.

Kako je pojasnio, ovaj tjedan se očekuje blagi pad kod svih distributera i stagnacija na toj razini. Milovan Bajić, direktor “Krajina petrola”, potvrdio je kako je jučer na njihovim crpkama došlo do pada cijena goriva. “Čim je kod dobavljača došlo do nižih cijena, i mi smo spustili naše cijene, ali što će se događati dalje, teško je prognozirati”, kazao je Bajić. Kako je pojasnio Almir Bećarević, stručnjak za energetiku, ono što nije realno jeste da su cijene naftnih derivata toliko razlikuju na benzinskim crpkama. “Razlika je veća od 60 feninga od jedne do druge crpke. Veletrgovaca u BiH nema mnogo, a cijelo tržište BiH pokrivaju tri veletrgovca. Nešto tu ima nelogično”, kazao je Bećarević. Ističe da u ovom trenutku cijena goriva ne bi trebalo da prelazi tri KM po litru. “Trebalo bi da realan prosjek cijena bude između 2,8 i 2,9 KM”, kazao je Bećarević. Iz “Krajina petrola” iz Banja Luke kazali su kako je jučer na njihovim crpkama došlo do pada cijene goriva. “Dobili smo nove cjenovnike, pa će tako dizel, umjesto sadašnjih 3,18 KM, iznositi 3,08 KM po litru”, ističu sa ove crpke i dodaju da će doći i do nižih cijena benzina, pa će tako ona iznositi 2,94 KM, umjesto dosadašnjih 3,08 KM. Sa “Nestro petrol” crpke u Banja Luci rekli su da je cijena litra dizela 3,03 KM, dok je cijena benzina 3,09 KM. “Imamo najave da će od danas ili sutra doći do nižih cijena i na našim crpkama ”, ističu iz “Nestro petrola”. Cijene goriva na benzinskim crpkama u FBiH se mijenjaju iz dana u dan, pa su tako od jučer na nekoliko benzinskih crpki niže za pet feninga po litru. S jedne crpke u Sarajevu kazali su da je došlo do pada cijena goriva u prosjeku za pet feninga, pa tako dizel iznosi 3,31 KM, dok cijena benzina iznosi 2,96 KM po litru.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE