spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Pivo, vino, rakija – Što se pije u BiH?

spot_img
Video AD

Iako je Bosna i Hercegovina poznata po dobrim proizvođačima alkoholnih pića, kao što su pivo, vino i žestoka pića, uvoz ovih proizvoda je u prvoj polovini ove godine šest puta veći od izvoza. Naime, kako pokazuju podaci Uprave za neizravno oporezivanje BiH (UNO BiH), u prvih šest mjeseci ove godine u Bosnu i Hercegovinu je uvezeno alkohola za oko 120 milijuna KM. Kako piše u ovim podacima, za pola godine je najviše došlo piva, i to za oko 78 milijuna KM. “Slijedi uvoz rakija, likera i ostalih žestokih alkoholnih pića za oko 20 milijuna KM, te vina za oko 17,5 milijuna”, stoji u ovim podacima.

Oglasi #1

Od ukupne brojke za koju je uvezen alkohol u BiH, iz Srbije je stiglo za 53.116.351 KM, Hrvatske 30.350.701 KM, a Slovenije 13.336.983 KM. S druge strane, u šest mjeseci ove godine iz BiH je otišlo alkohola u vrijednosti nešto manje od 20 milijuna KM. Najviše je plasirano rakija, likera i ostalih žestokih alkoholnih pića – za oko 10 milijuna KM, pa piva za oko pet milijuna, te vina za 4,4 milijuna KM. “U Srbiju je otišlo alkohola za 6.340.951 KM, Hrvatsku 4.934.294 KM, a Slovačku 3.073.040 KM”, piše u podacima Uprave za neizravno oporezivanje BiH. Ekonomista Željko Šain kazao je za “Nezavisne novine” da smatra da se može uvoziti manje alkohola u BiH, te da se može daleko više izvoziti alkoholnih pića. “Ovo je dokaz da nam nešto ne štima, ne odgovara, te da nemamo adekvatnu ekonomsku politiku oba entiteta, niti na državnom nivou o vanjskotrgovinskoj razmjeni. Očito je da Ministarstvo na državnom nivou nije dovoljno učinkovito kako bi se forsirao izvoz domaćeg alkohola, a da na odgovarajuće načine smanjimo uvoz i da pokažemo da mi možemo proizvoditi kvalitetniji alkohol od ovog uvoznog”, naglasio je Šain.

Prema njegovim riječima, nema dovoljne koordinacije između entiteta i države, iako postoje mehanizmi za to. “Imamo Vanjskotrgovinsku komoru BiH koja bi trebalo bolje da koordiniše s obje privredne komore i privrednicima, kako bi se pronašao način da se izvozi više alkohola. Ima tu i do građana koji koriste dosta uvoznih alkoholnih pića. Slabo koristimo onu parolu ‘Koristimo domaće’ pogotovo što znamo kako mi proizvodimo ova pića i ako su kontrole ispravne – znamo da su sigurno bolja od uvoznih. Ipak, marketing i malograđanština su doveli do toga da se više upotrebljava uvozni alkohol”, zaključio je Šain.

Oglas Dno #1

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.