spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

PODACI/ Evo koliko u BiH ima registriranih električnih automobila i punionica

Usprkos navedenoj problematici u BiH postoje 173 punionice koje su većinom privatnog karaktera uz hotele, restorane, tržne centre. Od navedenog broja punionica svega je 10 DC, tzv. brzih punionica.

- Oglasi -

Iako na prvi pogled elektromobilnost u Bosni i Hercegovini još nije zabilježila značajnije rezultate, ipak su primjetni određeni, manji pomaci. U BiH su na kraju 2021. godine registrirana ukupno 133 električna vozila. Ovo je rečeno na redovitom sastanku Udruženja za elektromobilnost koje djeluje pri Gospodarskoj komori FBiH, održanom 29. ožujka u prostorijama kompanije Hager. Tijekom sastanka pozdravljana su zalaganja i prijedlozi Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH koja su upućena Vijeću ministara na osnovu inicijativa Udruženja za elektromobilnost o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih električnih i hibridnih automobila, ali je ipak istaknuta iznimna potreba i za poreskim olakšicama i subvencijama pri kupovoni ekološki prihvatljivih vozila, kako bi njihov broj bio veći i u Bosni i Hercegovini, piše Indikator.ba. 

U pogledu infrastrukture, velika barijera i dalje je ishodovanje građevinske dozvole, iako je Udruženje po uzoru na susjedne zemlje dalo prijedloge rješenja. Usprkos navedenoj problematici u BiH postoje 173 punionice koje su većinom privatnog karaktera uz hotele, restorane, tržne centre. Od navedenog broja punionica svega je 10 DC, tzv. brzih punionica. Impozantan odziv sastanku, a osobito broj novih članica Udruženja, potvrda je opredjeljenosti bosanskohercegovačkih kompanija za snažnijom potrebom razvoja elektromobilnosti u BiH. Među članicama udruženo djeluju javne i privatne kompanije poput: EP BIH, EP HZHB, JP BH Pošta, Autoceste FBIH, Porsche BH, Hager, Peugeot, Guma M, Hyundai BH, SLT, Partner MKF, Delta Petrol, Sejari, Centrotrans, BSP Oil, ProCredit Banka, Bihamk, iHome, Unis telekomunikacije, Ceteor, Cet Energy, Holdina i brojne druge.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.