spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
6.1 ° C
6.1 °
6.1 °
97 %
0.7kmh
100 %
Pet
6 °
Sub
11 °
Ned
10 °
Pon
13 °
Uto
13 °

Podaci UIOBiH za ovu godinu: Uvezli smo čak 52,3 milijuna kilograma mesa, a izvezlo svega 6,7 milijuna kilograma

- Oglasi -
- Oglasi -

Domaći farmeri već dugo upozoravaju da im je od svih nedaća s kojima se bore najveća prijetnja prekomjerni uvoz mesa. Iz tog razloga oni ne mogu prodati ono što proizvedu, što je, između ostalog, dovelo i do gašenja farmi.

Zaštitne mjere

Svake godine na dnevnom redu je inicijativa kojom se traži uvođenje zaštitnih mjera kojima bi se uvoz mesa reducirao, a meso kupovalo od domaćih proizvođača.

- Oglasi -

Da je situacija alarmantna po domaće proizvođače, pokazuju podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH. Naša država uvozi na tone mesa, a izvozi ga na kašičicu.

- Oglasi -

Za osam mjeseci ove godine u BiH je uvezeno meso vrijedno više od 312,7 milijuna maraka, dok je izvoz u istom periodu jedva premašio 35,1 milijun maraka.

Prema tome, od siječnja do kraja kolovoza na domaće tržište su stigla 52,3 milijuna kilograma mesa, dok je u istom periodu iz naše zemlje na inostrana tržišta plasirano svega 6,7 milijuna kilograma mesa. Najviše ovih proizvoda stiglo nam je iz Italije, Nizozemske i Poljske.

Perad prednjači

Najviše je uvezeno goveđeg mesa, i to 19,7 milijuna kilograma, čija je vrijednost viša od 164 milijuna maraka. Na drugom mjestu je uvoz svinjetine koje je iz inozemstva u našu zemlju stiglo 10,4 milijuna kilograma, u vrijednosti od 48,7 milijuna maraka.

Kada je riječ o izvozu, najviše je izvezeno mesa peradi, i to 5,2 milijuna kilograma, čija je vrijednost iznosila 23,4 milijuna maraka.

Prošla godina

Podaci UIOBiH pokazuju da je BiH tokom cijele prošle godine uvezla 83,7 milijuna kilograma mesa, u vrijednosti od 398,3 milijuna maraka. Kada je riječ o izvozu, tokom 2021. godine na strano tržište plasirano je 7,7 milijuna kilograma mesa, vrijednog 32,4 milijuna maraka.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img
IzvorAvaz.ba

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.