spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Pokrenuta kampanja Stop švercu 2023.

- Oglasi -

U periodu od 10. travnja do 10. svibnja ove godine Uprava za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UNO BiH) provodi kampanju ”Stop švercu 2023”, a cilj je podizanje svijesti građana i dodatna edukacija o akcizama. Akcize su posebni porezi, koji se uz PDV, plaćaju na određene vrste proizvoda u BiH. Tako se posebni porezi ili akcize plaćaju na naftu i naftne derivate, duhan i duhanske prerađevine, alkohol i alkoholna pića, pivo, vino, bezalkoholna pića i kafu.

- Oglasi -

Crno tržište Prihodi od akciza su izuzetno značajni u ukupno prikupljenim prihodima od neizravnih poreza. Samo u 2022. godine po osnovu prihoda od akciza prikupljeno je 1,6 milijardi KM. Ova sredstva najvećim dijelom se koriste za financiranje proračuna na svim razinama vlasti, prije svega za plaće u školstvu, zdravstvu, policiji, državnoj upravi. Pored toga sredstvima od akciza financiraju se i razna socijalna davanja, ali i mirovine. ”Zato je od izuzetnog značaja da građani BiH znaju prepoznati kada se radi o prodaju akciznih proizvoda na ‘crnom tržištu”’ – navode iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH (UIO). Kada je riječ o cigaretama, alkoholnim pićima i kafi, ovi proizvodi moraju biti obilježeni akciznim markicama UNO, jer su jedino tako obilježeni ovi proizvodi legalno u prodaji u BiH. Nafta i naftni derivati se jedino mogu legalno kupiti na benzinskim crpkama.

Prijave Iz Uprave pozivaju građane BiH da dostave svaku informaciju o nelegalnoj prodaji akciznih proizvoda Upravi za neizravno oporezivanje. Informacija se može dostaviti putem otvorene linije čiji je broj 080 02 06 07 ili putem viber broja 065 355 155 na koji se može poslati lokacija gdje se akcizna roba prodaje suprotno zakonskim propisima. Svi pozivi su besplatni i anonimni. Kada se informacija dostavlja u UNO, pojašnjavaju iz UNO-a, vrlo je važno da bude što više konkretnih detalja kako bi službenici Uprave mogli brzo poduzeti aktivnosti na terenu. Brojne aktivnosti službenika UNO na terenu rezultirale su činjenicom da je vrijednost oduzetog duhana i cigareta u prethodne tri godine više od 10 milijuna KM. Smanjenje ”crnog tržišta” duhana u BiH vidljivo je i kroz rast broja izdanih akciznih markica za obilježavanje cigareta. U 2022. godini je UIO izdala 33 posto više akciznih markica za obilježavanje cigareta u odnosu na 2021. godinu. Rast broja izdanih akciznih markica nastavlja se i u 2023. godini.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.