spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Poslodavci u FBIH: Plaće u realnom sektoru se mogu povećati do 400 KM, ako se usvoje izmjene zakona

- Oglasi -

U skladu sa najavama objavljenim posljednjih dana prošle godine, Udruženje poslodavaca u Federaciji Bosne i Hercegovine uputilo je, preko ovlaštenih predlagača zakona, inicijativu za izmjene i dopune Zakona o doprinosima FBiH i Zakona o porezu na dohodak FBiH.

Kako je ranije najavljeno, konačan cilj izmjena i dopuna ovih zakona jeste povećanje svih plaća zaposlenih u realnom sektoru koje bi iznosilo od 100 do 400 KM. Prema predloženim izmjenama i dopunama dva zakona, na ove povećane neto plaće privredna društva i obrtnici plaćali bi samo umanjene doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, što bi omogućilo da ukupno povećanje plaće ide radnicima.

Izmjene i dopune Zakona o doprinosima FBiH i Zakona o porezu na dohodak FBiH usuglašene su sa Savezom samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, odnosno, sa sindikatima iz realnog sektora, kažu iz UPFBiH.

Podsjetili su da je kroz sedam potpisanih kolektivnih ugovora sa sindikatima iz realnog sektora, minimalna plaća povećana na iznos od 630 do 775 KM, u zavisnosti od djelatnosti, što je značajno povećanje u odnosu na iznos minimalne plaće koju je utvrdila Vlada FBiH. Predlažući izmjene i dopune Zakona o doprinosima FBiH i Zakona o porezu na dohodak FBiH, UPFBiH i sindikati iz realnog sektora žele osigurati značajnije povećanje ne samo minimalne, nego i svih drugih plaća zaposlenih u realnom sektoru u FBiH.

UPFBiH zatražilo je od nadležnih tijela Parlamenta FBiH da predložene izmjene i dopune razmatraju po hitnoj proceduri. Također, pozivaju zastupnike i izaslanike u Parlamentu FBiH da podrže prijedloge UPFBiH i Saveza samostalnih sindikata BiH, jer će njihovo usvajanje doprinijeti povećanju svih plaća u realnom sektoru, poboljšanju životnog standarda građana, uticati na smanjenje odlaska radne snage iz BiH, pri čemu neće biti ugrožen priliv sredstava u sve fondove FBiH.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.