spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
2 ° C
2 °
2 °
94 %
1.4kmh
100 %
Uto
2 °
Sri
4 °
Čet
5 °
Pet
7 °
Sub
8 °

Poznato poskupljuje li struja u JP EP HZHB odmah nakon izbora

- Oglasi -
- Oglasi -

Brojni medijski natpisi proteklih dana najavljivali su poskupljenje struje narednog mjeseca, odnosno nakon izbora jer je sada u izbornoj kampanji to škakljivo napraviti. Izbori će se održati za manje od mjesec dana, odnosno 2. listopada, a navode smo provjerili u Elektroprivredi Hrvatske zajednice Herceg-Bosne te FERK-u (Regulatorna komisija za energiju).

“Neće doći do poskupljenja električne energije sljedeći mjesec”, jasno i kratko su potvrdili za hercegovina.info iz Elektroprivrede HZ HB. Istu informaciju dobili smo i iz Regulatorne komisije za energiju (FERK). “Sukladno članku 20. stavak (1) navedenog pravilnika javni opskrbljivač predlaže cijene usluge javnog opskrbljivača po kojima isporučuje električnu energiju u okviru univerzalne usluge, sukladno Metodologiji za utvrđivanje cijena usluge javnog opskrbljivača za pružanje univerzalne usluge u Federaciji BiH. Stavkom (2) istog članka je propisano da cijene iz stavka (1) ovog člana moraju biti predložene FERK-u najkasnije 60 dana prije planirane primjene istih. Kako FERK do danas nije zaprimio zahtjev za promjenu cijene usluge javnog opskrbljivača za pružanje univerzalne usluge na koju bi trebao dati suglasnost, sigurno je da do promjene cijene električne energije za kupce koji se opskrbljuju u okviru univerzalne usluge u narednom mjesecu neće doći”, potvrdili su nam. Iz FERK-a su također naveli kako kupci koji se opskrbljuju na tržištu cijenu ugovaraju s izabranim opskrbljivačem i da oni ne raspolažu podacima o cijenama iz tih tržišnih ugovora jer su iste stvar pregovaranja i ugovaranja kupca i opskrbljivača.Građani Bosne i Hercegovine barem u ovom dijelu energetske krize koja trese cijeli svijet nisu osjetili nikakve posljedice, a prema odgovorima nadležnih ne moramo strepiti od većih cijena za naredni (postizborni) mjesec kako je to bilo najavljeno. Država se još uvijek nalazi u povoljnoj situaciji sa strujom za razliku od država u regiji gdje su Kosovo i Makedonija uveli redukcije električne energije, a Srbija i Albanija troše ogroman novac na uvoz iste.

- Oglasi -

Bosna i Hercegovina je jedina zemlja u regiji koja ima viškove i koja obilato izvozi električnu energiju, a samo u prvom polugodištu ove godine po ovom osnovu utrženo je 701,4 milijuna KM, prema podacima Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine. BiH je ovaj strateški proizvod najviše prodavala susjedima – u Srbiju je ostvaren izvoz vrijedan 307,1 milijuna KM, a u Hrvatsku 210,8 milijuna KM.U prošloj godini bilancni suficit iznosio je oko 4.900 gigavat sati od ukupno oko 17.000 gigavata proizvedene električne energije.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.