spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
5.6 ° C
5.6 °
5.6 °
98 %
1.6kmh
100 %
Sub
8 °
Ned
13 °
Pon
16 °
Uto
17 °
Sri
10 °

Predstavnica iz Središnje Bosne na konferenciji o preradi drva u BiH, najavila otvaranje tvornice u Petrinji

spot_img

Prošloga tjedna na Kupresu je održana dvodnevna konferencija „Budućnost šumarstva i prerade drva u BiH – Kupres 2021“.

Konferenciju zajedno organiziraju Privredna/Gospodarska komora FBiH, Drvni klaster Hercegovina i Hrvatski drvni klaster, a kroz dva dana raspravljalo se o aktualnim temama kao što su tržišna kretanja, cijene drva i drvnih sortimenata, tehnološki razvoj i primjena inovacija u sektoru, jačanje konkurentnosti sektora, biomasa i energija iz drva, šumski požari i razminiranje, razvoj kvalitetne i obrazovane radne snage, primjeri dobrih praksi i mnoge druge.

Govorilo se o problemima s nabavkom sirovine, spornom Zakonu o šumama tj. o nepostojanju zakonske osnove za pravilnu raspodjelu sirovine i to je nažalost stalna tema, ističe jedna od sudionika konferencije, Ana Palavra gdje navodi,

,,Drvna industrija bi morala biti strateška grana gospodarstva u BiH s obzirom da ima vlastitu sirovinsku osnovu.
Nepravilnom raspodjelom , veliki postotak kvalitetne sirovine otpada na rezanu građu i sirovinu za izvoz.

Zbog bezakonja koje vlada u ovoj oblasti, gospodarstvenici su prinuđeni sirovinu uvoziti iz susjednih zemalja.
Nije donesen Zakon na nivou FBiH kao ni Uredba o kriterijima za pravilnu raspodjelu sirovine po kojoj bi prioritet trebao biti izvoz finalnih proizvoda”.

Inače, Ana Palavra je direktorica uspješne tvornice furnira ,,Palavra” d.o.o. Nova Bila, a na Kupresu je imala izlaganje, odnosno razgovor na temu ,,Izazovi u poslovanju drvoprerađivačkih subjekata u BiH”.

Tvornica  furnira ,,Palavra” d.o.o. Nova Bila posluje uspješno već dva desetljeća, a ono što je direktorica Ana na Kupresu najavila jeste nova investicija, izgradnja tvornice furnira u Petrinji, o a svim drugim detaljima će javnost uskoro biti informirana.

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.