spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
-3.7 ° C
-3.7 °
-3.7 °
95 %
0.7kmh
100 %
Pon
5 °
Uto
3 °
Sri
6 °
Čet
7 °
Pet
2 °

Pregovori u tijeku: Sarajevski aerodrom bi uskoro mogao dobiti novog avioprijevoznika

- Oglasi -

Iz sarajevskog aerodroma potvrdili su kako se jedna aviokompanija prijavila na javni poziv objavljen za uspostavljanje baze u gradu u zamjenu za poticaje. Specijalizirani portal Ex-Yu Aviation News navodi da još nema detalja o tome koji je prijevoznik izrazio zainteresiranost, ali bi sada trebalo da počnu razgovori između dvije strane.

Aerodrom je 2020. godine raspisao sličan tender na kojem je pobijedio Wizz Air, kao jedina zainteresirana kompanija u to vrijeme. No, Wizz Air je zatvorio svoju sarajevsku bazu nakon samo godinu i pol dana u studenom prošle godine.

Prema uvjetima koje je izdao Aerodrom Sarajevo, zainteresirani prijevoznik mora otvoriti svoju bazu u glavnom gradu Bosne i Hercegovine ove godine kako bi se kvalificirao za poticaje. Subvencije su ograničene samo na broj prevezenih putnika, međutim, aviokompanija će se kvalificirati za poticaje bez obzira na to koliko putnika preveze. Što više putnika u odlasku dočeka u svojem avionu iz Sarajeva, to je veća financijska podrška, međutim, točan iznos sredstava nije objavljen.

Aerodrom Sarajevo je ranije napomenuo da je u razgovorima sa Ryanairom oko pokretanja letova. Ryanair je prošle godine proširio svoje poslovanje u Bosni i Hercegovini. Na tržište je ušao 2018. godine sa uslugama za Banja Luku. Nakon toga, ovaj avioprijevoznik je u studenom prošle godine krenuo sa letovima za Tuzlu, i to iz Beča, Stockholma i Memingena.

Sarajevski aerodrom je u 2022. prevezao rekordnih 1.377.348 putnika, što predstavlja povećanje od 79,5% u odnosu na prethodnu godinu i povećanje od 49,1% u odnosu na pretpandemijsku 2019. Rast je prvenstveno potaknuo Wizz Air, podsjeća Ex-Yu Aviation News.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.