spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Prijevoznici na mukama, čekanje na granici vjerojatno će se udvostručiti

- Oglasi -

Republika Hrvatska ušla je prvog siječnja u šengenski prostor. Za prijevoznike robe iz Bosne i Hercegovine to će stvoriti nove teškoće, jer će se zbog primjene šengenskih pravila dodatno pooštriti kontrola na graničnim prelazima prilikom ulasku u Hrvatsku. Ekipa BHRT-a posjetila je granični prijelaz Gradiška.

Na graničnom prijelazu Gradiška kolaps. Kolona vozila koja čeka da izađe iz BiH duga je nekoliko kilometara. Putnički automobili na prelazak granice čekaju 4 do 5 sati. Kamioni dvostruko duže.

Ulazak Hrvatske u zonu Šengena za domaće prijevoznike znači još duža čekanja na prijelazima, dodatne troškove i gubitke.

“Trebamo se dobro naoružati strpljenjem i čekanjem. Očekuju nas ogromni problemi, kako u poslovanju, tako u svakom vidu. Problem ogroman će biti. Zbog takvog čekanja na graničnim prelazima u protekle tri godine napustilo nas je 5,5 tisuća profesionalnih vozača. Otišlo je preko 1300 prijevozničkih firmi. Upravo zbog tog problema. Onda možemo očekivati što će se dogoditi u narednom periodu“, rekao je Nikola Grbić iz Udruge za unutarnji i međunarodni prijevoz RS.

U Upravi za neizravno oporezivanje kažu da već danima primaju pritužbe na dugotrajna čekanja prelaska granice s Hrvatskom. Poručuju da će pokušati učiniti sve što je u njihovoj moći da se smanje gužve.

“Mi, ukoliko bude potrebno, možemo imati određene razgovore i s Carinskom službom RH. Međutim, radi se o drugoj državi i drugoj carinskoj upravi, tako da oni su ti koji donose određene smjernice kada su u pitanju kontrole i postupci prilikom ulaska u njihovu zemlju. Tako da ne možemo praktično tu nešto više učiniti, ali možemo upozoriti na eventualno neko duže čekanje“, rekao je Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za neizravno oporezivanje BiH./

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.