spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
7.9 ° C
7.9 °
7.9 °
92 %
0.9kmh
100 %
Ned
10 °
Pon
14 °
Uto
10 °
Sri
10 °
Čet
10 °

Prva privatna bh. firma izvezla vlastitu struju na strano tržište

- Oglasi -

Firma Eling, kao jedna od najvećih proizvođača električne energije među vlasnicima malih hidroelektrana izašla je na inozemno tržište i kao pionir u BiH ostvarila cijenu od 900 KM/mWh.

- Oglasi -

Kako kaže direktor Elinga, Tihomir Lalić, ovo je za njih bio logičan izbor koji će prema njegovom mišljenju u budućnosti mnogi preuzeti jer je to jedini način da se rasterete, kako sami proizvođači električne energije, tako i država.

Obzirom da posjeduju vlastitu operativu i kadrove, sve objekte su izgradili vlastitim snagama i znanjem, financijski se oslanjajući na kreditna zaduženja smatrajući da će iz proizvodnje moći da se vrši povrat kredita.

- Oglasi -

Ipak, kako navodi, neredovnost uplata od strane dosadašnjih otkupljivača su im stvarale stalan problem sa likvidnošću, još od kad su među prvima ušli u ovaj posao.

- Oglasi -

,,Ideja o izgradnji elektrana rodila se u našoj firmi prije više od 20 godina, a prvu elektranu smo pustili 2005. godine kada ta oblast nije bila ni zakonski uređena kod nas. Prošli smo sve te pionirske muke i raskrčili put mnogima iza nas. Mislim da i sada krčimo ovaj put prodaje na burzi. Imali smo slučajeva da nam se nisu vršile uplate po godinu dana. To je prevelik teret za nas i zbog njega smo nekoliko puta došli do točke propadanja, rekao je za Bljesak.

Sada, sve ovo bi moglo da se promjeni izlaskom na inozemno tržište.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.