spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
2 ° C
2 °
2 °
94 %
0.9kmh
100 %
Uto
5 °
Sri
4 °
Čet
4 °
Pet
7 °
Sub
9 °

Prvi kamioni s ogrjevnim drvetom iz BiH otišli za Europu

- Oglasi -

Prvi šleperi ogrjevnog drveta iz BiH ovog tjedna su otišli u europske zemlje, nakon što je iz nove odluke o zabrani izvoza oblovine i proizvoda od drveta izuzet taj energent.

- Oglasi -

Na izvanrednoj telefonskoj sjednici Vijeće ministara BiH u utorak je donijelo novu odluku o zabrani izvoza određenih šumskih sortimenata i proizvoda od drveta do 31. listopada.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac pojasnio je za “Glas” da nova odluka znači da na snazi ostaje zabrana izvoza oblovine, peleta i briketa, dok je izvoz ogrjevnog drveta odobren.

- Oglasi -

,,Primarno smo vodili računa o potrebama građana zbog nadolazeće zime. Također, ovo je realan pristup u skladu sa potrebama tržišta”, rekao je Košarac.

- Oglasi -

Podizanje rampe za ogrjevno drvo pozdravili su proizvođači koji uveliko spremaju pošiljke za Europu.

Predsjednik Udruženja drvoprerađivača drvnih sortimenata niže vrijednosti RS Đorđe Brkić rekao je za “Glas Srpske” da im je Vlada RS izašla u susret sagledavši stanje i utvrdivši koliko im robe propada na lagerima.

,,Podmirili smo domaće tržište 97 posto tako da smatram kako su ispunjeni uvjeti da nastavimo posao sa inozemnim partnerima. Prvi kamioni već su prešli granični prijelaz Gradiška i idu u Europu. Spremamo drvo u mrežici, u kutiji, za koje uopće nije bilo kupaca na domaćem tržištu. Imamo ugovore sa kupcima u inozemstvu i bukvalno smo se spasili u posljednji trenutak”, rekao je Brkić.

Sa druge strane, oni u čijim pogonima nastaje briket pomalo su iznenađeni ovom odlukom jer je i prvi put briket stavljen pod zabranu, pa izuzet, jer kako kažu, na domaćem tržištu se ta vrsta ogrjeva veoma malo koristi.

Vlasnik poduzeća “Megadrvo” iz Bijeljine Svetozar Ostojić rekao je da se ova tvrtka prvenstveno bavi proizvodnjom namještaja, a od otpada koji imaju prave briket.

,,Dnevno imamo pedesetak tona otpada koji prerađujemo u briket i sve smo izvozili u Austriju i Njemačku, jer ovdje nemamo kupce. Sada smo u velikom problemu, jer dolazimo u situaciju da obustavimo i osnovnu proizvodnju jer nemamo kuda sa nus-proizvodom”, rekao je Ostojić, dodajući da će tražiti od Vlade RS i Privredne komore da im se pomogne i da traži da se podigne rampa za briket.

I tajnik Udruženja šumarstva i drvoprerade u Privrednoj komori RS Lazo Šinik rekao je da se već javljaju proizvođači briketa i traže pomoć.

,,Najkvalitetniji dio odluke koja je donesena jeste da se zabrani izvoz oblovine. Smatramo da bi našu drvnu industriju trebalo bolje snabdijevati i sve količine kojima raspolažemo prerađuju naši drvoprerađivači i pretvaraju to u najveću dodatnu vrijednost”, rekao je Šinik.

Đorđe Brkić je naglasio da će domaći proizvođači ogrjevnog drveta, bez obzira na mogućnost izvoza, nastaviti da vode računa o domaćem tržištu, da nijedno domaćinstvo, škola ili bolnica ne ostanu bez ogrjeva.

,,U Privrednoj komori RS potpisali smo izjave da do kraja godine držimo cijenu 180 plus PDV. Izjave su ovjerene i dostavljene nadležnima. Stojimo iza te cijene, a vodit ćemo računa i o količinama”, istaknuo je Brkić.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.