spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
3.7 ° C
3.7 °
3.7 °
99 %
0.4kmh
100 %
Pet
8 °
Sub
10 °
Ned
9 °
Pon
13 °
Uto
11 °

Radnici iz Nepala rade na gradilištu u Konjicu, angažirala ih domaća firma

- Oglasi -
- Oglasi -

Nedostatak radne snage jedan je od gorućih problema u Bosni i Hercegovini. To je posljedica masovnog odlaska bh. stanovnika u zemlje Europske unije, tako da mnoge firme se već nalaze u situaciji da moraju uvoziti radnike iz drugih zemalja, piše radiokonjic.ba.

Takav slučaj zabilježen je i u Konjicu. Naime, firma “Bujice” je angažirala 12 radnika i jednog kuhara iz Nepala, za rad na gradilištu, odnosno u restoranu.

- Oglasi -

– Trenutno imamo gradilište u Radešinama i s obzirom da nismo mogli ispoštivati ugovorene stvari, morali smo angažirati ljude izvan BiH, jer u Konjicu, pa i dalje, nema dovoljno stručnog građevinskog kadra koji bi mogao obaviti ugovorene radove. Mi smo bili prinuđeni da uvezemo radnike iz Nepala, i cijeli taj proces trajao je pet, šest mjeseci, ali smo uspjeli sve procedure završiti i radnici su počeli svoj radni angažman – kazao je Salih Mustafić, voditelj gradilišta.

- Oglasi -

– Naglašava da su sa radnicima potpisali ugovor na godinu dana, a ukoliko bude potrebe, postoji mogućnost i da se produži – naveo je Mustafić, kazavši da nije u mogućnosti govoriti o visini satnice i plaćama, ali da je ista ugovorena na zadovoljstvo obje strane.

To su potvrdilii i radnici, koji su se nalazili na gradilištu, kazavši da su zadovoljni uvjetima rada i boravkom u Konjicu.

– Nije mi bilo teško odlučiti se da dođem u BiH, jer sam prije dolaska u Konjic, osam godina radio u Kataru i Saudijskoj Arabiji. Zadovoljan sam uvjetima rada i sviđa mi se ovdje – kazao je Grande Gurung, a istog mišljenja je i njegov kolega Damai Kami.

– Zadovoljan sam ovim poslom i sretan sam ovdje – rekao je Kami.

Problem nedostatka radne snage će biti još izraženiji u narednom periodu – kazao je Salih Mustafić, navodeći da država mora poduzeti određene korake kako bi se posljedice ublažile.

Dodaje da će to biti još veći problem ukoliko država ne poduzme nešto. 

– Je li je to kroz smanjenje doprinosa prema radnicima, zatim veliki je teret i na firmama, a veliki su i prohtjevi radnika. Tu je i problem manjka školovanih ljudi, odnosno zanatlija u BiH – rekao je Mustafić.

Na pitanje novinara, odlaze li radnici iz BiH , jer nisu dovoljno plaćeni, Mustafić je kazao da je to možda nekada bio problem, ali sada nije sigurno.

– To je nekada možda bio slučaj, ali sada, mislim da ljudi odlaze jer misle da će tamo negdje biti bolje, ali nije ni tamo sjajno – istaknuo je Mustafić.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.