spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
16 ° C
16 °
16 °
93 %
1.7kmh
100 %
Pon
17 °
Uto
17 °
Sri
20 °
Čet
21 °
Pet
20 °

Slovenska tvrtka napušta BiH zbog poskupljenja struje?

- Oglasi -
- Oglasi -

Ekonomski razvoj Bosanskog Petrovca baziran je na nekoliko tvrtki koje posluju u toj općini. Jedna od uspješnijih je slovenska trtka Pirnar, od koje živi 220 obitelji iz ove i okolnih općina. Do kraja godine planirali su zaposliti još 40 radnika. No, planovi su im poljuljani zbog događanja u Ukrajini, ali i zbog divljanja cijena u Bosni i Hercegovini, posebno električne energije, prenosi FTV.

Slovenska tvrtka Pirnar radi gotovo 15 godina u Bosanskom Petrovcu i jedna je od vodećih po ostvarenoj dobiti u Unsko-sanskoj županiji. Zapošljava 220 radnika s prosječnom plaćom od 1.200 KM.

- Oglasi -

“Majka sam dvoje djece, zaposlena sam u Pirnaru dvije i pol godine. Redovna primanja, zaštita na radu, sve po pravilu“, priča radnica Jelena Dukić. “Najbolji uvjeti, plaća, radno vrijeme, odnosi, sve korektno”, dodaje inženjer Anel Bećirspahić. Radnici su iz Bosanskog Petrovca, Ključa i Drvara, zbog čega su odlučili i izgraditi zgradu za povoljniji smještaj radnika. “Ne samo da bi povoljnije stanovali, nego bismo im riješili stambeno pitanje jer je jako teško naći stambeni objekt koji je useljiv”, kaže direktor tvrtke Pirnar Sandi Terzić. Svu proizvodnju izvoze u Sloveniju i za sada nisu ugroženi događanjima u Ukrajini, ali, kažu, svjesni su opasnosti. “Najcrnji scenarij je rat i tko će onda kupovati neku robu, namještaj, građevinski materijal, a država ili Europa u ratu. Realno je da svi očekujemo probleme”, ističe Terzić. Iako imaju velike planove, trenutno se bore za golu egzistenciju jer im je, kažu, Elektroprivreda dostavila ugovor po kojem će struju morati plaćati 400 posto skuplje nego ostali gospodarski subjekti u BiH. “Od 7. siječnja poskupljenje je ograničeno do 20 posto u odnosu na prethodnu godinu, ali to se nije odnosilo na našu tvrtku zašto zato što smo u prošloj godini imali drugog opskrbljivača za električnu energiju”, objašnjava Terzić. Kako je Elektroprivreda jedini proizvođač električne energije u BiH trtka Pirnar, iako svjesna da njime ugrožava vlastitu egzistenciju, bila je primorana potpisati ovaj ugovor. “Bio sam kod ministra energetike, kod premijera županije, kod načelnika općine; jednostavno, kažu da je to država u državi i ne očekujem nikakvu pomoć, sam sam sebi oslonac”, dodaje Terzić. Prva mogućnost je da Federealni parlament izradi autentično tumačenje kako bi se svim kvalificiranim kupcima omogućilo korištenje ograničenja poskupljenja struje do 20 posto bez obzira na dobavljača u prošloj godini, a druga mogućnost je da se izvrši dopuna zakona kako bi se obuhvatili svi kvalificirani kupci, smatra Jasmin Emrić, zastupnik NES-a u Zastupničkom domu PF BiH. Nadležne u Elektroprivredi su sa FTV pitali za razloge ovog poskupljenja i hoće li sada svaki novi gospodarstvenik u BiH plaćati električnu energiju 400 posto skuplje od već postojećih kupaca, jer ih to, onda, na samom početku usmjerava na neke druge države, ali iz Elektroprivrede odgovor nije stigao. Dodajmo na kraju da je ova tvrtka prošle godine po osnovi PDV-a i doprinosa u državni proračun uplatila gotovo deset milijuna KM.

- Oglasi -

Međutim, ako trend rasta cijene struje bude nastavljen, u skoroj budućnosti ova će tvrtka, zbog povoljnijih uvjeta, preseliti vlastite pogone u neku drugu državu gdje će zapošljavati i plaćati PDV i doprinose.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE