spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

SREDIŠNJA BOSNA/ Gasi se velika tvrtka: Deseci radnika ostaju bez posla

- Oglasi -

Prema posljednjim informacijama koje dolaze iz Jajca, desetine radnika tvrtke Metalleghe Silicon ostat će bez posla.

Naime, ova tvrtka u kojoj trenutno radi oko 160 radnika donijela je odluku o gašenju sve tri peći u poslovnoj jedinici u Jajcu, što će značiti prekid proizvodnje.

Ova odluka je donesena nakon sastanka između Vijeća zaposlenika s predstavnicima poslodavaca. U Vijeću zaposlenika su bili Suad Agić, Nisvet Dedić, Latif Đulić, Marko Glavaš, Nenan Veltruski i Sanjin Žuna. Predstavnik poslodavaca bila je direktorica poslovne jedinice u Jajcu Janja Rudić, a sastanku je nazočila i pravnica Milka Novak.

“Zbog kompliciranih odnosa na tržištu gotovog proizvoda, uz uvažavanje činjenice da je veliki broj naših kupaca ugasio proizvodnju, kao i visokih cijena i nedostatka električne energije, donesena je odluka od strane poslodavca, da se rad na sve tri peći do daljnjeg obustavi na dan 23. siječnja 2023. godine. Imajući u vidu gore navedeno i kao posljedica istog, smanjenje potrebe za radnom snagom u obujmu koji trenutno postoji, ugovori o radu na određeno vrijeme neće se otkazivati, ali se zbog objektivnih razloga neće moći produžavati, te će s istekom svakog pojedinačno, radnicima, čiji je status ugovora o radu – rad na određeno vrijeme, prestati radni odnos zbog isteka. Svi ovi radnici, s obzirom na dužinu rada u poduzeću i uz činjenicu da društvo redovno plaća naknadu za slučaj nezaposlenosti srazmjerno moći, će ostvarivati određena prava na naknadu preko zavoda. Plan rada, nakon potpune obustave proizvodnje na svim pećima je u fazi izrade i svi radnici će biti blagovremeno obaviješteni o načinu njihovog angažmana u razdoblju od potpunog zastoja do daljnjeg”, stoji u zaključku nakon sastanka koji je potpisao predstavnik zaposlenika Suad Agić.

“Visoke cijene električne energije u BIH i okruženju su dovele našu tvrtku u situaciju nekonkuretnosti na europskom tržištu. Uvažavajući činjenicu da su cijene energije drastično rasle i u Europskoj uniji u posljednjih 12 mjeseci, prednost elektro intenzivnih industrija, naših konkurenata, u Europi je to što imaju ogromne podrške i subvencije lokalnih vlasti u formiranju cijena energije, s ciljem održavanja proizvodne aktivnosti i zaposlenosti na stabilnoj razini. Mi, nažalost, nismo naišli na razumijevanje vlasti po tom pitanju, te je Uprava bila primorana donijeti tešku odluku o potpunoj obustavi proizvodnje”, kaže Rudić.

Ona dodaje da Metalleghe grupacija posluje skoro 20 godina u Bosni i Hercegovini i kroz prethodna dva desetljeća su se pokazali kao društveno odgovorno poduzeće.

“Kroz sve godine poslovanja gradili smo i održavali dobre odnose s lokalnom zajednicom u kojoj poslujemo, kroz razne vidove podrške. Naši zaposlenici su uvijek bili osnovni resurs tvrtke. To smo pokazali i kroz isplatu jednokratne pomoći u iznosu 1.080 KM našim zaposlenicima, s ciljem da im olakšamo nadilaženje inflatornih kretanja u 2022. godini. Oduvijek smo težili stvaranju kontinuiteta, dajući stabilan posao mladim ljudima, među kojima su i sinovi zaposlenih koji su već dio naše radne snage. Uprkos potpunoj obustavi proizvodnje, tvrtka ne planira otkaze ugovora o radu za radnike koji imaju ugovor na neodređeno, koliko god obustava da traje. Djelujući drugačije od toga, riskirali bismo da izgubimo dragocjene resurse koje bismo morali tražiti u inozemstvu. Stoga je zadatak tvrtke u narednom razdoblju rješavanje problema opskrbe električnom energijom radi ponovnog pokretanja proizvodnje i vraćanja zaposlenika u pun radni angažman”, rekla je za Aktu Rudić.

Ova tvrtka bila je dugogodišnji sponzor NK Metalleghe BSI, koji se čak natjecao i u Premier ligi BiH, ali su im u rujnu 2021. godine otkazali sponzorstvo i sada se klub zove NK Jajce.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.