spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
4.9 ° C
4.9 °
4.9 °
98 %
1.3kmh
100 %
Ned
5 °
Pon
7 °
Uto
6 °
Sri
5 °
Čet
6 °

Središnja Bosna: U tijeku testiranje “kuće na vodi”, jedinstveni projekt bh. kompanija

- Oglasi -
- Oglasi -

Ovih dana na lokaciji Velikog Plivskog jezera, ispred hotela Plivsko jezero u Jajcu, u tijeku je postavljanje montažnog objekta „Floating House“ (kuća na vodi), a riječ je o testiranju ovog objekta u cilju njegovog certificiranja.

To je prva kuća na vodi proizvedena u Bosni i Hercegovini, a kuća će u periodu do 30.9.2022. godine biti u fazi provjere, koja se odnosi na postojanost i stabilnost kuće na vodenoj površini u cilju certificiranja ovog objekta, prije početka serijske proizvodnje i izvoza.

- Oglasi -

Kuća je, nakon što prođe fazu provjere, namijenjena za tržište Europske Unije.

- Oglasi -

Biznisinfo podjeća, kuća na vodi je projekt kompanije Elektrovar iz Kaknja, a razvijen je u partnerstvu sa kompanijom Metropolit studio d.o.o. iz Sarajeva. Radi se o vrlo zahtjevnom proizvodu i jedinstvenom projektu koji je u potpunosti razvijen u Bosni i Hercegovini, a gotovo sve radove izvršavaju firme iz Kaknja.

Jedan od partnera ovog projekta, firma Metropolit studio iz Sarajeva, odabrala je lokaciju Velikog Plivskog jezera kao idealnu za testiranje kuće na vodi te se obratila Općini Jajce za dobivanje suglasnosti za privremeno postavljanje montažnog objekta, kuća na vodi.

Projekat vrijedan pažnje

Općina Jajce je, cijeneći da je projekt vrijedan pažnje, tim više što je objekt kuće na vodi proizveden u našoj zemlji, dala suglasnost za privremeno postavljanje ovog montažnog objekta na Velikom Plivskom jezeru, na period od 1.9. do 30.9.2022. godine.

Također, Općina Jajce obratila se i Agenciji za vodno područje rijeke Save sa zahtjevom za davanje mišljenja u ovom predmetu. Suglasnost za testiranje otpornosti kućice na vodi, radi provjere s ciljem certificiranja montažnog objekta „Floating house“ (kuća na vodi) u periodu od mjesec dana dala je i „Agencija za vodno područje rijeke Save“ Sarajevo. 

Uz zabranu izbacivanja fekalija, fekalnih voda ili drugih supstanci iz montažne kuće u Veliko Plivsko jezero, Općina Jajce je obvezala podnositelja zahtjeva, Metropolit studio d.o.o. Sarajevo, da prilikom montaže i demontaže objekta i napuštanja lokacije, sve vrati u prvobitno stanje i otkloni eventualne nedostatke. 

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.